Представники «Яхад-ін Унум» збирають на Кіровоградщині спогади очевидців нацистського терору

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

В Олександрівському районному краєзнавчому музеї побували представники міжнародної асоціації «Яхад-ін Унум», які збирають свідчення очевидців масових розправ нацистів над мирними жителями та населенням єврейського і циганського походження в 1941-1944 роках в Україні, Польщі, Румунії та країнах Прибалтики.

Про це кореспонденту Першої електронної газети повідомив директор музею Василь Білошапка. З його слів, відеоматеріали, зібрані в Олександрівці представниками «Яхад-ін Унум», будуть розміщені на сайті асоціації та використані при виданні книги. Також ці матеріали поповнять районного краєзнавчого музею.

„В Олександрівському районі є два місця, де в період нацистської окупації розстріляно близько тисячі мирних жителів. В олександрівському «Бабиному яру» зусиллями місцевих краєзнавців та представників громадськості вже встановлено пам’ятний знак. А от яр  біля села Гайового все ще чекає на гідне вшанування жертв нацистської ідеології. Так само потребує кращого впорядкування й могила жертв нацистського терору на олександрівському кладовищі,” – зазначив Василь Білошапка.

Довідка.

Штаб-квартира «Яхад-ін Унум» розташована у Парижі. Асоціацію з моменту її створення в 2004 році очолює Патрік Дебуа – французький католицький священик, онук француза, якого було заслано до концтабору в Раві-Руській. Представниками «Яхад-ін Унум» вже опитано більше 4100 свідків, які бачили злочини, вчинені нацистами в роки Другої світової війни в країнах Східної Європи.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар