Кіровоградські медики поїхали до Полтави, щоб навчитися лікувати паліативних пацієнтів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Кіровоградські медики разом із колегами з Сумської та Вінницької областей побували у Полтаві на навчальному семінарі «Використання контрольованих препаратів для лікування больового синдрому та лікування наркозалежних пацієнтів у практиці сімейного лікаря». Досвід Полтави у реформуванні і розвитку первинної ланки міжнародними експертами визнано передовим, тому саме тут і провели семінар.

Головну увагу приділили ознайомленню із чинним законодавством України щодо знеболення, кращими практиками лікування больового синдрому лікарями сімейної практики та лікуванні наркозалежних пацієнтів.

– У Полтаві я побачив адміністраторів, які можуть та вміють повернути сімейну медицину обличчям до людини. Вони стверджують, що у них немає обмеження дози знеболення для людини, яка страждає від хронічного болю, що знеболення людини, яка потерпає від болю має першочергове значення. У Полтаві головні лікарі центів первинної медико-санітарної допомоги не дозволять витрачати час на очікування додаткових консультацій. Спочатку лікар повинен якісно знеболити пацієнта, а потім організувати необхідне дообстеження, – розповідає учасник семінару, лікар онколог Андрій Гардашніков.

Лікар додає, що у Полтаві паліативні пацієнти отримують знеболюючі одразу, не чекаючи приїзду онкобригади.

– Кратність призначень опіоїдного анальгетику в Полтаві – може сягати 6-10 разів на день. Онко-бригад там немає, пальне на це витрачати не доводиться. Тобто замість 2-3 разового призначення на день за допомогою онкобригади, у Полтаві пацієнт уводить собі ліки самостійно (або особа, яка доглядає за пацієнтом). Стільки, скільки потрібно пацієнтові. Також ввести препарат може сімейна медична сестра, якщо в тому є необхідність, – наголошує Гардашніков. – У Полтаві колеги визнали недосконалість уніфікованого протоколу. У 2014 році на основі уніфікованого створили власний локальний протокол, який суттєво вдосконалили. Треба втілити уважне ставлення до пацієнта з хронічним больовим синдромом, розширювати застосування контрольованих препаратів, проводити анкетування та опитування для отримання інформації про достатність терапії болю, про її ефективність.

Лікар онколог впевнений, що такі семінари необхідні і їх має бути значно більше.

– Важко переоцінити важливість подібних семінарів. Їх має бути набагато більше. Вважаю дуже важливим створення відео-семінарів для того, щоб розширити максимально аудиторію таких семінарів. Аби рівень знеболення наблизився до того, який є в цивілізованих країнах та в містах України, де приділяють цьому питанню увагу, – потрібно максимально поширювати інформацію про правила, міжнародні рекомендації, зміни в законодавстві України, які дозволяють лікарю лікувати хронічний біль, а пацієнтові – не страждати від болю до останнього дня, – підсумовує Андрій Гардашніков.

Навчальний семінар у Полтаві організували БО «Світло надії» спільно з управлінням охорони здоров’я виконавчого комітету Полтавської міської ради за підтримки МБФ «Відродження». Кіровоградські медики побували на семінарі за ініціативи та сприяння КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

Прес-служба КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар