Кіровоградцям показали біль паліативних пацієнтів без прикрас (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

2 квітня у Кіровоградській обласній філармонії відбулося відкриття  соціального фотопроекту «Життя без маски, біль без гриму», над яким працювала команда КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

На фотографіях зображене життя паліативних пацієнтів без прикрас – обличчя пацієнтів, рецепти, ампули від морфіну… За допомогою банерів акцент зроблено на меседжах, у яких важкохворі люди звертаються з тим, що їх хвороба невиліковна, але біль лікується. Це дуже важливо усвідомлювати, адже кожен має право на гідне завершення життя – якісне знеболення, затишну кімнату, увагу і піклування, психологічну, соціальну і духовну підтримку.

– Наприклад, на одному із банерів зображена паліативна пацієнтка, кіровоградка Тетяна Літвінцева. Вона одна із перших у Кіровограді відкрито, на камери, почала розповідати про проблеми у паліативній медицині, про труднощі, з якими стикалася в отриманні знеболюючого. Коли я з нею спілкувалася, вона розповідала свою історію життя до і після хвороби. Інший відлік у неї почався, коли її вперше вкололи кубик морфіну. Це було на день народження. Як сказала Тетяна, вперше її біль минув… На одній із фотографій – жінка з невиліковною хворобою Лідія – перша пацієнтка паліативного відділення, яке нещодавно відкрили на базі міської лікарні. Про свою хворобу вона дізналася раптово, крізь сльози згадувала життя… На іншій світлині зображена жінка, яка померла від невиліковної хвороби. Це фото надали її родичі, які і розповіли про болючі страждання, які довелося подолати сім’ї…, – розповідає автор проекту, представник Кіровоградської мережі ЛЖВ Вікторія Семененко.

У соціальному фотопроекті взяв участь лікар онколог Андрій Гардашніков, який у своїх виступах неодноразово наголошував на необхідності забезпечення адекватним знеболенням пацієнтів.

– «Закриваючи очі на проблему, ми робимо її вічною. Біль лікується!» – переконаний Гардашніков. Його слова лягли в основу розроблення концепції банера, на якому він зображений. Медик звертає увагу на проблеми у паліативній медицині і закликає своїх колег вчасно призначати знеболюючі людям з невиліковними хворобами, – каже Вікторія.

Кіровоградська мережа ЛЖВ  наголошує на трьох кроках, які покращать життя паліативних пацієнтів на Кіровоградщині. Це – призначення знеболення за світовими стандартами, створення соціальної допомоги паліативного догляду вдома, відкриття хоспісів та паліативних відділень.

Соціальний фотопроект «Життя без маски, біль без гриму» також буде представлено в картинній галереї Петра Оссовського “Світ і Вітчизна” у квітні (дата буде повідомлена). Люди повинні знати, що таке хоспіс і хто такі паліативні пацієнти. Організатори сподіваються, таким чином привернути увагу до проблем у паліативній медицині.

Прес-служба КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»

Фото: Леся Полежай

Поширити:

Залишити коментар:

коментар