Кіровоградські активісти ініціювали акцію “Посади дерево”

Небайдужі жителі Кіровограда вирішили відновити у місті зелені насадження. Для початку активісти зібрали підписи, з якими звернулися у Кіровоградську міську раду з проханням виділити їм земельну ділянку, де буде створена нова зелена зона.  Міська рада відповіла згодою на ініціативу активістів.

“Звернення прийняли тепло – задум сподобався, довго по різних кабінетах думали, як його втілити в життя. Найближчі півтора тижні воно ще буде там крутитися і розглядатися.

Ділянку на Набережній узгоджувати треба ще й з “Кіровоград-Благоустрій”, тому якщо нам щось і дадуть – то це у віддалених місцях”, – написала на своїй сторінці у Фейсбук одна з ініціаторів акції “Посади дерево” Надія Паливода.

Текст звернення:

Пропозиції громадськості до міського голови м. Кіровограда та депутатів міської ради щодо збільшення кількості зелених насаджень

У звʼязку з несприятливою екологічною ситуацією в місті ми, мешканці Кіровограда та громадські активісти (нижче підписалися), звертаємося до Вас із пропозицією: організувати весняну акцію «Посади дерево».

Формат її проведення бачимо такий: міськрада виділяє ділянку незайнятої землі в межах міста, а далі кожен охочий має можливість самостійно придбати саджанець дерева (на базарі, на місці висадки, в тресті зеленого господарства чи ін.) і посадити його на цій ділянці.

Звертаємо вашу увагу, що акції подібного формату успішно проводяться в інших містах України, зокрема, минулого року таким чином саджали дерева мешканці Чернігова та Вінниці.

Мета акції:
− покращити екологічну ситуацію в Кіровограді, знизити загазованість вулиць завдяки висадженню молодих дерев, які даватимуть кисень;

− піднімати в населення екологічну свідомість, як у жителів європейських країн, адже безпосередня участь у висадженні дерева розвиває небайдужість і бажання піклуватися про зелені насадження;

− покращити зовнішній вигляд міста Кіровоград, у якому з кожним роком стає все менше дерев − з одного боку тому, що висаджені колись дерева вже стали старими і підлягають знесенню, а нових на їх місці чомусь не садять, з іншого – тому що зносять і молоді дерева, часто незаконно, якщо вони заважають вивіскам магазинів чи іншій комерційній діяльності, від чого вигляд міста тільки погіршується;

− продемонструвати на всю Україну, що Кіровоград – перспективне європейське місто, міська влада якого сприяє збільшенню кількості зелених насаджень, а значить − дбає про своїх мешканців та їхнє здоровʼя.

Фінансовий бік справи

З боку міськради потрібен лише дозвіл на користування земельною ділянкою. У Кіровограді є чимало пустирів, на яких процвітає амброзія, при цьому завдаючи шкоди здоровʼю мешканців, однак більшість цих ділянок можуть мати своїх власників чи передбачаються під забудову. Тож потрібен дозвіл міської ради на використання певної ділянки.

Від міськради (комунальних служб) також потрібна буде машина з водою для поливу та інвентар (лопати). А зелені саджанці небайдужі мешканці зможуть придбати самі. Віримо, що людей, які хочуть бачити своє місто красивим, у Кіровограді знайдеться достатньо.
Зі свого боку гарантуємо, що акція «Посади дерево» та всіляке сприяння міської влади у її проведенні отримає широкий і позитивний розголос у соцмережах, а прес-релізи про неї буде розіслано в кіровоградські ЗМІ.

Ділянки

Просимо міськраду розглянути такі незайняті, на нашу думку, ділянки:

Ділянка 1. Вул. Автолюбителів 8А – 9А (продовження Волкова в напрямку на Олексіївку), вздовж дороги. Сприятливий фактор в тому, що тут є водойма.

Ділянка 2. Поруч із першою ділянкою, але далі за підприємствами і Рівненським кладовищем.

Ділянка 3. Вул. Героїв України (за маг. «Килим» і далі за гаражним кооперативом), поруч із першими двома ділянками.

Ділянка 4. Набережна в центрі міста в бік вул. Кірова (Кущівки).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар