Головний аритмолог України розповів про кіровоградську кардіологію (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Лікування миготливої аритмії, нововведення у сфері кардіології, попередження ускладнень фібриляції та тріпотіння передсердя з урахуванням останніх рекомендацій Європейського товариства кардіологів – провідні спеціалісти України провели майстер-клас для лікарів Кіровоградщини “Тактика ведення хворого із миготливою аритмією”. Зустріч відбулася на базі Кіровоградського обласного кардіодиспансеру.

“Це не перший приїзд до Кіровограда. Щороку ми зустрічаємось для того, щоб із кардіологами та лікарями суміжних напряків (терапевтами, неврологами, лікарями загального профілю) обговорити оновлення в існуючих стандартах лікування, рекомендаціїї вітчизняних та міжнародних спеціалістів у сфері відновлення ритму серця”, – розповів Першій електронній газеті президент Асоціації аритмологів України, модератор конференції Олег Сичов.

На майстер-клас до провідних спеціалістів України до Кіровограда з’їхалися представники ледь не усіх районів області. І це не тільки кардіологи, адже пацієнтів із порушенням ритму серця обстежують й інші лікарі, у компетенції яких є діагностика кардіовідхилень.

Поєднання міжнародного досвіду з тими можливостями, які є в Україні, їх практичне втілення – є основною метою конференцій, проведеної за ініціативи Асоціації аритмологів України та Робочої групи з порушень ритму серця Асоціації кардіологів України, ДУ “ННЦ “Інститут кардіології імені академіка Д. М. Стражеска” НАМН України та за підтримки Управління охорони здоров’я Кіровоградської ОДА.

Головний лікар Кіровоградського кардіодиспансеру Ганна Сухомлин

Гості зі столиці перевірили кваліфікацію лікарів Кіровоградщини

“Цьогорічний майстер-клас присвячений лікуванню фібриляції передсердя. Це найбільш поширена форма аритмії, яка потребує лікування в умовах стаціонару. Вона небезпечна в першу чергу тим, що під час лікування може бути інсульт: через те, що серце скорочується не правильно, в порожнині серця може формуватися тромб. Ці тромби летять у різні частини організму, найчастіше – в головний мозок. Ми прочитали різноманітні лекції на тему того, як попередити утворення тромбозів, як відновити ритм із миготливої аритмії, як спостерігати за такими хворими, які можуть бути супутні хвороби у пацієнта із таким діагнозом” – розповів головний аритмолог України Олег Сичов.

Головний аритмолог України Олег Сичов

Окрім традиційних лекцій, зачитувались також інтерактивні доповіді. Завлабораторією Інституту кардіології імені академіка М.Д. Стражеска Сергій Лизогуб дав гостям можливість перевірити свої знання на практиці. У рамках лекції “Європейські рекомендації щодо застосування імплантованих пристроїв у лікуванні аритмій та ХСН” доповідач провів цікавий інтерактив. Так учасники конференції переглянули результати різних електрокардіограм, з яких мали визначити: яке саме порушення присутнє, чи треба лікувати пацієнта, як саме і чи є потреба в імплантації.

Робоча група оглядає пацієнтів по всій Україні

Із подібними конференціями робоча група на чолі з президентом Асоціації кардіологів України, директором Інституту кардіології імені академіка Д.М. Стрижеска, академіком НАМН України, професором Володимиром Коваленком об’їжджають ледь не всю Україну. Минулого року – відвідали усі доступні області.

“У Донецьк ми не потрапили. Натомість побували у Краматорську. Там ми не тільки прочитали лекції, а й оглянули хворих. Адже більшості пацієнтів кардіостимулятори імплантували у Донецьку. Перевірити їх у клініці, де встановлювали – неможливо, адже там лінія фронту, а до Києва їхати дуже далеко. Більшість хворих – люди похилого віку, – розповів Олег Сичов. – Ми взяли з собою програматори – прилади розміром у два дипломати, які дозволяють перевірити стан кардіостимуляторів і перепрограмувати їх. Адже з часом вони потребують налаштування”.

У Кіровограді Олег Сичов також оглянув хворих і зробив відбір для лікування у Центрі: “Ми не тільки імплантуємо кардіостимулятори, а й проводимо радіочастотну абляцію – це коли електрод вводиться в порожнину серця і робить електричне припаювання того місця, з якого починається аритмія. Й аритмія виліковується”, – зазначив головний аритмолог і додав, що багато пацієнтів потребують такого додаткового лікування, але далеко не всі клініки мають відповідні умови.

Фото з ресурсу “Профессия – врач”

Кіровоградський кардіодиспансер з кожним роком кращає

“Ми щороку приїздимо до Кіровограда. Приємно бачити розвиток. На базі Кіровоградського обласного кардіодиспансеру цього року організовано кардіохірургічне відділення. Це дуже важливо, адже пацієнта більше не потрібно транспортувати: його можна прооперувати там, де проводили діагностику. І кардіологи будуть спостерігати за цим пацієнтом на місці до кінця його життя. Тож Кіровоградський обласний кардіодиспансер має цілісний комплекс, який потрібен для повної реабілітації пацієнта з кардіологічними відхиленнями. Нам дуже приємно бачити, що таке створили наші колеги у Кіровограді,”- відзначив президент Асоціації аритмологів України, модератор конференції Олег Сичов.

Читайте також: У Кіровограді з’явилось обладнання, яке гарантує успішність операції на серці (ФОТО)

кардіологіяОкрім щорічних зустрічей, провідні спеціалісти кіровоградської кардіології постійно зустрічаються із організаторами конференці на нарадах та інших заходах національного рівня. Зокрема, найближча зустріч відбудеться у травні цього року, яка буде проходити в рамках конференції по аритмології. Конференція приурочена 80-річчю заснування Інституту Стражеска та з нагоди оголошення Асоціацією кардіологів та Асоціацією серцево-судинних хіругів 2016-го – роком серця в Україні.

Фото надані Кіровоградським обласним кардіодиспансером та з ресурсу “Профессия – врач”

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар