За неправдиві дані в декларації кіровоградські посадовці можуть сісти на 2 роки

До 1 квітня 2016 року всі державні службовці, службовці органів місцевого самоврядування, депутати місцевих рад повинні подати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2015 рік, відповідно до Закону України  «Про запобігання корупції».

18 березня 2016 року набрав чинності Закон України від 15.03.16 р. № 1022-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році». Подати електронну декларацію про майно потрібно буде вже в 2016 році — за підсумками 2015 року. І зробити це треба протягом 60 календарних днів після початку роботи системи електронного декларування.

До початку роботи реєстру декларації потрібно подавати в паперовому вигляді. Електронне декларування стосується не всіх держслужбовців, а тільки посадових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, зокрема Президент України, Голова ВРУ, Прем’єр-міністр, народні депутати, керівники держорганів, «всеукраїнські» судді, прокурори, слідчі.

Є деякі новації в самих правилах декларування. Так, декларувати потрібно цінне майно, вартість якого перевищує 100 мінімальних зарплат, а також витрати/правочини, індивідуальна сума яких перевищує 50 мінімальних зарплат на 1 січня звітного року (для звітності за 2015 рік — 121800 грн. і 60900 грн. відповідно). Також є застереження щодо цінного рухомого майна (крім транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів): якщо права на нього отримано до вступу на державну посаду, то дані про його вартість можна не зазначати. При цьому держслужбовцям надали можливість протягом 7 днів після подання декларації подати виправлену декларацію (на випадок, якщо прокинеться совість або спливе помилка). Перевірити декларацію Національне агентство з попередження корупції може на підставі інформації про можливе недостовірне декларування, отриманої від фізичних та юридичних осіб, зі ЗМІ та інших джерел. Перевірку декларацій місцевих чиновників проводитиме податкова служба.

Також посилили відповідальність за внесення неправдивих даних до декларації. Так, завідомо неправдиве декларування відомостей загрожує відповідальністю:

  • адміністративною (ч. 4 ст. 1726 КпАП) — штраф від 17000 до 42500 грн. Але для цього подані відомості мають відрізнятися від достовірних на суму від 100 до 250 мінімальних зарплат;
  • кримінальною (ст. 3661 ККУ) — штраф від 42500 до 51000 грн. або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, або позбавлення волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Для цього подані відомості мають відрізнятися від достовірних на суму понад 250 мінімальних зарплат.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар