Кіровоградщина: ошукані клієнти банку ідуть на той світ, не дочекавшись справедливості

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На адресу Першої електронної газети надійшов лист від мешканців Приютівки, у якому йдеться про славнозвісних клерків Ощадбанку, що кілька років тому ошукали понад три десятки місцевих пенсіонерів. Цю «гарячу» тему свого часу активно висвітлювали місцеві та загальнодержавні ЗМІ. Довкола неї ходило багато чуток. А головне, що за результатами численних розслідувань, прокурорських перевірок і судових тяжб, отримати власні заощадження пощастило не всім. Дехто просто банально не дочекався.

«П’ятеро постраждалих пішли на той світ,  – йдеться у листі, підписаному інвалідом II групи Олександром Басовим, підприємцем Віктором Опарою, пенсіонерами Раїсою Афанасьєвою, Іваном Іващенком та іншими людьми, які судяться за повернення депозиту.  – Але ж не треба забувати про живих. Четвертий рік ми судимось, оскільки працівники Ощадбанку поцупили у своїх клієнтів практично півмільйона гривень. Згодом цю аферу викрили і клерків-крадіїв з фінустанови звільнили. Але виникла проблема. Ошуканим вкладникам  відшкодували лише пенсійні нарахування, тоді як депозити (а їх близько двадцяти) так і «зависли»  в банку. Повертати їх клієнтам фінустанова не збирається. І, як результат, судові тяжби», – пояснюють постраждалі.

Прикро, що всі ці люди приречені на безвихідь. Це їх найбільше і обурює. «Поліція і прокуратура переконані, що свою місію вже виконали, – говорить Олександр Басов. – А далі, як мовиться, суд розбереться. Хоча, щось мало віриться. Адже останнє судове засідання відбулося у квітні минулого року і з того часу все стихло. Хто нині ним займається – невідомо. Та й взагалі чи займається?».

Питань, звісно, багато. Але першочергово пенсіонерів турбує одне: на якій стадії розгляду знаходяться їхні справи? З цим ми звернулися до голови Олександрійського міськрайонного суду Сергія Поповича. «Рік тому у даній справі була призначена комісійна судово-економічна експертиза, провів її профільний Одеський науково-дослідний інститут і 15 березня 2016-го року повернув до Олександрійського міськрайонного суду. Таким чином, після ознайомлення всіх учасників судового провадження (і потерпілих, і обвинувачених (Н. Кучинська та Г. Литвинова), прокурорів  та захисників)  з висновками експертизи, розгляд справи буде поновлено. Чергове засідання орієнтовно планується на травень», – прокоментував Попович.

Також головний суддя наголосив на тому, що справа ця складна, багатотомна, з десятками потерпілих. Наразі вона знаходиться у провадженні судді Ольги Ковальової. Хоча «в силу об’єктивних причин» кілька разів судді по справі змінювались. І кожен фактично починав вивчення з нуля. Тут доречно додати, що олександрійському місцевому суді представників Феміди небагато.  Із 14-ти осіб по штату працює лише 8.  Більшість свої обов’язки виконують понаднормово, з надмірним навантаженням. Тому подекуди й судові засідання переносяться. Але найнеприємніше, що у найближчий час через особливості загальнодержавної політики установу можуть полишити ще кількох суддів. І тут, головне, щоб в Олександрії не сталося того, що на Дніпропетровщині та Житомирщині, де два районних суди працюють повністю без суддів. Там лише йде прийом заяв, які накопичуються і чекають, доки в установу прийдуть фахівці. А їх, як відомо, призначають виключно на державному рівні. Хочеться вірити, що нас такі проблеми не торкнуться. Бо коли люди поневіряються, а судити правопорушників нікому, то вже – загальнодержавна  біда, вирішити яку на місцевому рівні нікому не вдасться.

Наталія Луценко

Поширити:

Залишити коментар:

коментар