Кіровоградець просить Президента внести зміни до ЗУ “Про судовий збір”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Кіровоградський юрист Володимир Кудря ініціював електронну петицію до Президента України про те, щоб оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади було безкоштовним для пересічних громадян.

Юрист ГО “Спільна дія” Володимир Кудря сьогодні, 28 березня, ініціював петицію під назвою: “Про скасування судового збору за подання позовної заяви немайнового характеру щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб, а також заяв про забезпечення позову (внесення змін та доповнень до Закону України “Про судовий збір”)”.

Підписати петицію можна на сайті Президента України

ТЕКСТ ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ:

Частиною другою ст. 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Однак, внаслідок значного збільшення з 1 січня 2016 року ставок судового збору оскаржити дії чи бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб, які порушують права та свободи людини і громадянина, а такох їх рішення, прийняті з порушенням чинного законодавства, для переважної більшості громадян стало не можливим. За подання позовної заяви немайнового характеру треба сплатити 0,4 розміру мінімальної заробітної плати або 551,20 грн., а за заяву про забезпечення такого позову 0,3 розміру мінімальної заробітної плати або 413,40 грн. Тобто судові витрати, наприклад, за оскарження рішення сільської ради про відмову у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва житлового будинку будуть складати 964,60 коп. Чи справедлива така ціна за бажання оформити,право власності на землю під житловим будинком, сажімо, одинокій бабусі, у якої пенсія 1200 грн.? Або коли громадськість не маючи коштів не може оскаржити дії чи бездіяльність чиновника, який не надає відповіді на запит на отримання публічної інформації? Звісно, що ні. Така ситуація може призвести до систематичного порушення прав і свобод громадян з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Тому, для уникнення такої ситуації необхідно внести зміни та доповнення до Закону України “Про судовий збір” скасувавши сплату судового збору за подання фізичними особами позовних заяв немайнового характеру щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Щоб петиція була розглянута Президентом необхідно зібрати 25 000 підписів.

До кінця збору підписів залишилося 92 дні.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар