Мінус одна шахта: депутати забракували промисловий розвиток Кіровоградщини

У п’ятницю, 25 березня, в Кіровограді відбулася чергова сесія обласної ради, яка могла б стати знаковою для мешканців не лише Маловисківського району, але і для всієї області. Справа в тому, що на порядку денному стояло питання погодження клопотання щодо надання спеціального дозволу на користування надрами Полохівського родовища літієвих руд.

Директор Департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської обласної державної адміністрації Олександр Корнюша зазначив, що реалізація першого етапу масштабного  проекту дозволить створити біля смт. Смоліно 130 робочих місць, забезпечити щорічні відрахування в бюджети Маловисківського району в розмірі 40-60 мільйонів гривень. Представник фірми-розробника зазначив, що будівництво шахти гарантуватиме прокладення доріг з с. Копанки до смт. Смоліно та Малої Виски,  а робота шахти забезпечить сировиною не лише основне виробництво, але і підприємство для виготовлення сантехнічного «фаянсу», тобто буде ще один завод.

Радник голови ОДА М. Сухомлин нагадав, що до відкриття найбільшого родовища літію в Європі мають відношення геологи Кіровограда і Смоліно,  а літій має величезне значення для української промисловості, оскільки до сьогодні ми змушені купувати сировину за кордоном. При цьому, це вже не перша спроба отримання дозволу на розробку. У 2011 році такий дозвіл отримала начебто фірма сина М. Азарова «Укрлітійвидобування», але нічого зроблено не було, окрім як «прихватизації»  120 гектарів. Зараз «літієвими» землями, ділянками по два гектари, володіє 60 мешканців Київщини, а дозвіл ще тоді видали в Маловисківсьій РДА.

С. Сосновська попросила визнати оборудку з видачею дозволів на «літієві» землі незаконною, як прояв корупції. Крім того, депутати Маловисківської районної ради не заперечують щодо реалізації проекту, «бо черга на це родовище у нас не стоїть». Зрозуміло, що найкраще розуміють перспективи соціально – економічного розвитку своєї території її мешканці. Голова сільської ради с. Копанки Олег Чумак прямо каже, що для села відкриття шахти стало б манною небесною, та і взагалі, від цього б виграли всі. Таку ж думку мав депутат обласної ради Ю. Кайдаш, але…

Але тільки не депутатський корпус. Неначе і заперечень особливих не було, і відповіді на запитання отримали вичерпні, але проект не набрав необхідної кількості голосів.

Як буде далі – покаже час, але зараз єдиним серйозним інвестором в Маловисківському районі залишається ДП «СхідГЗК». Саме виховані на уранових шахтах гірники, мешканці Смоліно та навколишніх сіл,  могли б не лише допомогти будувати новий об’єкт, але і взагалі, знизити рівень соціальної напруги, проте – сьогодні це залежить не від них.

Сергій Полулях  

 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар