Кіровоградські пішоходи вночі будуть світитися

Подорожуючи Україною іноді доводиться почути жарти про кіровоградців, що вони, мовляв, світяться вночі через високу радіацію та видобування урану під житловими кварталами у місті. Якби це було правдою, то суттєво б зменшило кількість ДТП у нічну пору на дорогах Кіровоградщини. Поки що ж громадським активістам доводиться покращувати ситуацію із безпекою руху на дорогах. Наприклад, автори проекту Видимий – значить живий, що був підтриманий Британською Радою в Україні, замовили сотні світло-відбиваючих наліпок, браслетів та нашивок, які будуть роздавати дітям.

– Пішоходи, які рухаються проїжджою частиною дороги, мають носити на одязі чи на сумках світло-відбивні елементи. Це можуть бути спеціальні стрічки на рукавах, наліпки або нашивки, браслети чи брелки, – розповідає автор проекту Олег Петренко. За його словами, це нормальна європейська практика, адже пішохода, одягненого у темне, не так помітно на дорозі, а коли є бодай невеликий світло-відбивний елемент, то водій помітить пішохода чи велосипедиста здалеку.

Наразі Олег Петренко вже отримав від виробника (це компанія «Блеск-От») кілька сотень наліпок, браслетів та нашивок, які у темний час доби будуть здалеку сигналізувати водіям, що поруч пішохід або велосипедист. Найближчим часом разом із партнерами – а це спортивний клуб «Борець», екстрим-клуб «Ekvitas» та вело клуб «Там-де-ми», – Олег проводитиме зустрічі із дітьми та їх батьками у школах і у спортивних секціях та клубах. Будуть роздавати світло-відбивні елементи та розповідати про важливість дотримання правил дорожнього руху. Особливу увагу автори проекту «Видимий – значить живий!» планують звернути на дітей, які ходять до різних гуртків та секцій, а значить повертаються додому ввечері, ризикуючи потрапити під колеса автівки. Також незабаром буде запущена окрема сторінка проекту, на якій можна буде пройти тест і отримати у подарунок світло-відбивні елементи.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар