Як відновити документи переселенцям на Кіровоградщині

Будь-які свідоцтва, що видані на тимчасово окупованих українських територіях, в Україні вважаються недійсними. Тому внутрішньо переміщеним особам, які потрапили на Кіровоградщину треба заново поновлювати документи. Прес-служба Головного територіального  управління юстиції  у Кіровоградській області розповіла Першій електронній як відновити недійсні документи.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 року будь-який документ, виданий органом та /або особами на тимчасово окупованій території України є недійсний і не створює правових наслідків. Довідки (лікарські свідоцтва), що підтверджують факт народження чи смерті, видані на тимчасово окупованій території не приймаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану до уваги. Громадянам роз’яснюється, що за відсутності документа закладу охорони здоров’я, виданого за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006  № 545, що підтверджує факт народження чи смерті, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження чи смерті.

Перелік територій Луганської та Донецької області, які не контролюються владою України, затверджений розпорядженням Камінету Міністрів України від 07.11.2014 року № 1085-р.

Тобто, якщо необхідно зареєструвати народження чи смерть такої категорії осіб, необхідно двічі звертатись до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану в межах території, підконтрольній легітимній владі України.

Першого разу, щоб отримати письмову відмову у державній реєстрації, яка видається у день звернення особи з цього питання та буде підставою для звернення до суду.  У відділі державної реєстрації актів цивільного стану кожен може ознайомитись з пам’яткою щодо процедур отримання свідоцтва про народження та смерть, що відбулися на тимчасово окупованій території України, а також забезпечити себе зразком відповідної заяви до суду, які розроблені Міністерством юстиції України.

Такі категорії справ розглядаються судом невідкладно з моменту надходження відповідної заяви.

Другого разу – після постановлення рішення суду. Для отримання свідоцтва заявник подає до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану копію рішення суду про встановлення відповідного факту.

Слід відзначити, що після державної реєстрації народження свідоцтво про народження видається особам, які мають право подавати  до суду заяву про встановлення факту народження. За нормами стаття 257-1 ЦПК заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Свідоцтво про смерть у таких випадках видається при зверненні родичів померлого або їх представників, спадкоємців померлого. 

http://krjust.gov.ua/news/ID_pitannya-reestraciyi-narodghennya-ta-smerti-osib-na-teritoriyi-timchasovo-okupovanoyi-teritoriyi.html

м. Кіровоград, вул. Дворцова, 6/7

 (0522) 24-65-93

http://krjust.gov.ua/

Поширити:

Залишити коментар:

коментар