Через бездіяльність Держземагентства датська компанія і далі орендуватиме землі Кіровоградщини

Дніпропетровський апеляційний суд залишив без змін рішення господарського суду Кіровоградської області, який поновив договір оренди 15, 17 га землі між Новомиргородською РДА та ТОВ «Трайгон Фармінг Харків». Договір поновили, оскільки, як встановив суд, представники ГУ Держземагенства вчасно не прийняли жодних рішень стосовно долі орендованої землі. Про це пише центр медіарозслідувань “Прозоро”.

Як випливає з матеріалів суду, Новомиргородською РДА (орендодавцем) та ТОВ  «Агро Капітал Кіровоград» (орендарем) на підставі розпорядження голови Новомиргородської РДА від 12.08.11 № 555-р був укладений договір оренди землі, за умовами якого в оренду передається земельна ділянка сільськогосподарського призначення загальною площею 15,17 га на території Листопадівської сільської ради Новомиргородського району, терміном на 3 роки для товарного сільськогосподарського виробництва.

Пунктом 8 Договору встановлено переважне право орендаря після закінчення дії договору на поновлення його на новий строк. Таке право сторона договору може реалізувати шляхом повідомлення письмово орендодавця не пізніше ніж за тридцять днів до закінчення строку дії договору про намір продовжити його дію.

Згодом орендаря – ТОВ  «Агро Капітал Кіровоград» – було реорганізовано шляхом приєднання до ТОВ «Трайгон Фармінг Харків»..

24 червня 2014 року  правонаступник орендаря – ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» – звернулось до ГУ Держземагентства в Кіровоградській області з клопотанням про поновлення договору оренди земельної ділянки (листом-повідомленням) № 180/2, додавши до нього усі необхідні документи. Таке звернення отримане Головним управлінням Держземагентства у Кіровоградській області 17.07.14, однак там у місячний строк не вчинили жодних дій направлених на його поновлення, а також не виклали заперечень, щодо поновлення Договору та не направили орендарю лист-повідомлення про прийняте рішення.

Втім, як встановив суд, у листі-повідомленні від 15.08.14 ГУ Держземагентства повідомило про заперечення проти залишення орендної плати на рівні 4,5 проценти від нормативної грошової оцінки землі, та про недолучення до листа-повідомлення ТОВ “Трайгон Фармінг Харків” витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, агрохімічного паспорту земельної ділянки та документів, що свідчать про належне виконання орендарем обов’язків за умовами договору.  Однак земельними не дали жодної інформації (ні підтвердження ні заперечення) стосовно продовження договору оренди.

Після 22.05.15 орендар, не отримавши належної відповіді і заперечень, продовжував користуватися земельною ділянкою та сплачувати за неї орендну плату. Крім того, ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» зверталося до ГУ Держземагентства в Кіровоградській області також із клопотанням про поновлення договору № 37 від 09.02.15.

Оскільки договір ТОВ офіційно поновлений не був, «Трайгон Фармінг Харків» звернулися до суду.

Дніпропетровський апеляційний суд залишив рішення госпсуду без змін. Таким чином, ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» користуватиметься орендованою землею до 22 травня 2018 року.

До засновників ТОВ «АГРО КАПІТАЛ КІРОВОГРАД», яке шляхом реорганізації було приєднано до «Трайгон Фармінг Харків», входить кіпрська компанія «ТС ФАРМІНГ ЮКРЕЙН ЛТД», ТОВ “КІРОВОГРАДСЬКА АГРОІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ”, зареєстрована в Харкові,  та ТОВ «АГРО КАПІТАЛ ЦЕНТР» з Миколаєва.

ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» за даними видання «Латифундист», входить в групу компаній «Трайгон Агрі». «Trigon Agri» – датська компанія, створена в 2006 році. На даний час її активи розташовані в Україні, Росії та Естонії. Компанія спеціалізується на зерновому та молочному виробництві, торгівлі сельхозкультурами. Українська дочірня компанія «Трайгон Фармінг Харків» спеціалізується на рослинництві: вирощування зернових та технічних культур (пшениця, рапс, кукурудза, соя, соняшник). За версією видання, ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» входить в ТОП-100 компаній з найбільшим земельним банком.  Як пише видання «Зерно», в Україні в компанії 55 тис. га землі – в Харківській, Кіровоградській, Миколаївській областях, і 120 тис. га в Росії.  Центральний офіс компанії розташований в Таллінні. Акції котируються на Стокгольмській біржі, а акціонерами є і фіни, і австралійці

Поширити:

Залишити коментар:

коментар