Міський голова: Кіровоград не перейменують на імперський Єлисаветград

Сьогодні, 14 березня, до міського голови Андрія Райковича прийшла група прихильників імперської назви Єлисаветград з вимогою провести обіцяні громадські слухання стосовно перейменування Кіровограда. Андрій Райкович повідомив їм, що ВРУ за рекомендацією Інституту національної пам’яті не розглядатиме перейменування Кіровограда на честь російської імператриці Єлизавети Петрівни.

«Сьогодні назва Єлисаветград як така не сприймається і не розглядається ВРУ, по поданню Інституту національної пам’яті. Вона виключена Комітетом ВРУ із переліку майбутніх назв для Кіровограда. Крапка, – повідомив міський голова активістам. – Я не один раз був у Верховній Раді, у адміністрації Президента по даному питанню. Там же ж було запропоновано розглянути інші назви. Зокрема, Комітет ВРУ запропонував винести на розгляд ВРУ назву Інгульськ. Зрозуміло, що частина кіровоградської громади не сприймає дану назву.  Депутати міської ради направили у Комітет ВРУ пропозицію не перейменовувати місто Кіровоград на Інгульськ. Там нам запропонували забути про Єлисаветград, але продумати назву, пов’язану з ім’ям святої Єлисавети, щоб це не було пов’язане з імперією.

Я не знаю, це добре чи погано, – імперська назва. Це назва, яка була у міста. Але сьогодні маємо те, що маємо. […] У письмовій формі я поставив до відома ВРУ про те, що на сьогоднішній день кіровоградська громада розглядає нові назви для нашого міста  – Козацький, Граніт, Златостеп, Єлисавет та Свято-Єлисавет».

Також Андрій Райкович нагадав прихильникам імперської назви, що термін, коли громада мала рекомендувати свої варіанти назв для Кіровограда, вже закінчився. Крім того, громадські слухання по перейменуванню міста вже проводилися.   Тоді було запропоновано 7 назв для майбутнього перейменування: Інгульськ, Златопіль, Екзампей, Єлисаветград, Кропивницький, Козацький, Благомир.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар