У російську книгу пам’яті ввійшла розповідь про “афганця” з Кіровоградщини

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Книга «Пам’яті полеглих. Книга пам’яті Красноярського краю. Афганістан (1979-1989)», до якої ввійшла фотознімки та розповідь про колишнього воїна-інтернаціоналіста з села Старої Осоти Олександрівського району Івана Лісника, побачила світ у крайовому центрі Росії.

Про це кореспонденту Першої електронної газети розповів директор Олександрівського районного краєзнавчого музею Василь Білошапка. З його слів, ще в 2013 році на електронну пошту Олександрівського районного краєзнавчого музею надійшов лист від члена ініціативної групи з написання «Книги пам’яті Красноярського краю. Афганістан (1979-1989)» Валентини Мойсеєвої. Вона попросила надати матеріали про уродженця села Старої Осоти Івана Лісняка, який 19 жовтня 1983 року загинув в Афганістані.

Музей поділився з Валентиною інформацією, що у вересні 1982 року нашого земляка, який у той час працював газозварником на Богучарській ГЕС в Красноярському краї, призвали до лав Радянської Армії. У березні 1983 року його направили в Афганістан. Полк, де служив Іван Лісняк, розміщувався поблизу міста Шинданд у провінції Герат. Там він був учасником багатьох військових операцій, дослужився до звання молодшого сержанта. У той роковий день їх автоколона рухалась на північ. На спуску перевалу Мералі розпочалась стрільба супротивника. Першим пострілом був поранений начальник колони, який сидів у кабіні поруч з нашим Іваном. Молодшому сержанту Лісняку під шквальним вогнем душманів вдалось утримати машину від падіння з обриву. Він встигнув витягнути з кабіни пораненого офіцера, але його настигла куля ворожого снайпера. За цей подвиг Іван Лісняк був нагороджений орденом Червоної Зірки.

„А нещодавно Валентина Мойсеєва надіслала в Олександрівку два примірника видання. Один потрапив у фонди музею, а інший я з головою районної організації Української спілки ветеранів Афганістану Анатолієм Кравченком передали матері загиблого Марії Федорівні Смілянській”, – зазначив Василь Білошапка.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар