Мешканці “безправного гуртожитку” переселяються у Кіровоградську міську раду? (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 10 березня, мешканці так званого «безправного гуртожитку» (за адресою проспект Університетський, 21) вийшли з плакатами під стіни Кіровоградської міськради, після чого перекрили центральну вулицю міста. Мешканці гуртожитку вкотре намагаються привернути увагу влади до того, що у них незаконно забирають квартири.

Уже більше 10 років мешканці гуртожитка (але за певними документами – звичайного будинку) боряться за можливість жити у своїх квартирах. Приміщення знаходиться у власності ПП «Вагран», відтак у місцевих проблеми, пов’язані з правом власності на квартири та загрозою фактичного виселення. Вони звертались до різноманітних інстанцій: від місцевих судів до юристів столичного рівня. Проте проблема не вирішується – власність ПП «Вагран» вважається беззаперечною.

Від гуртожитка до будинку – один крок

А справа у тім, що ПП «Вагран» “прибрала до рук” приміщення, яке вважалось гуртожитком. За законом заборонено приватизувати гуртожиток. Проте чарівним чином приміщення стало будинком, а в такому статусі на ці стіни (де наразі проживає більше ста родин) діють зовсім інші правила. Документального підтвердження статусу гуртожитку треба шукати в міськраді – 2004 року він ще ввжався таким.

Третейський суд у місті Кіровограді розглядав цю справу, проте навіть рішення не було оприлюднено. Мешканці підозрюють, що від них приховують цей судовий процес, тому що рішення приймав сам Володимир Ярошенко (який на той час був головою цього суду). Заслужений юрист України, на думку мешканців мешканців гуртожитку, і є винуватцем їх багаторічних проблем. В першу чергу через те, що він є представником фірми ПП “Вагран” і наразі – позивачем у судових справах щодо виселення жителів Університетського, 21. Активісти мають на руках ці всі документи.

(ред. Третейський суд – недержавний незалежний орган, що утворюється за угодою або відповідним рішенням зацікавлених фізичних та/або юридичних осіб у порядку, встановленому Законом «Про третейські суди» для вирішення суперечок, що виникають із цивільних та господарських правовідносин.)

А кому належить твоя квартира?

Усього в приміщенні близько 400 квартир. Власників більшості – жителі цих же квартир навіть не знають, адже фірма перепродувала ці квартири не один раз. До прикладу, квартира однієї з ініціаторів акції Світлани Бондаренко належить Івановій Ельвірі Анатоліївні – власниці агенства “Антар”. Проте хто ця “володарка всєя квартири” ні жінка, ні її родина не знає. Хоча рік тому Світлана нібито сама і продала своє житло Ельвірі Анатоліївні.

Минулого тижня всі наявні документи кіровоградці показували юристам у Комітеті Верховної Ради України. “З нам там сміялись. З нас просто сміялись. Сказали, що це все – “липа”. А ці документи нам дала Марина Олександрівна – начальник юрвідділу Кіровоградської міськради”, – каже Світлана Бондаренко.

Юрист: “Вирішення 10-річної проблеми – питання трьох судових засідань”

Юрист і представник громадськості Марина Осіпова – не є мешканкою гуртожитку, але допомагає розбиратись із безладом у справі “безправного гуртожитку”. Вона пояснила Першій електронній у чому проблема з документами і як її вирішити.

“По-перше, рішення про передачу права власності було прийнято третейським судом. На той час головою третейського суду був Володимир Ярошенко. Після цього рішення повинно було передатись до вищої інстанції – Кіровського суду. Проте рішення не оприлюдено, тож по суті воно не вступило в дію.

По-друге, у власність ПП “Вагран” приміщення перейшло від ООО “Славія”. Відповідно, саме “Славія” отримала “гуртожиток” незаконно. Тож спочатку треба розібратись із цим підприємством. Якщо через суд скасувати власність “Славії”, то за ланцюжком проблема вирішиться.

Плюс до того гуртожиток не мають права приватизовувати. Потрібно у міськраді знайти документацію, що у 2004 році приміщення було гуртожитком. Тобто, якщо знайти документи, які засвідчують  статус гуртожитку, то вирішення 10-річної проблеми – питання трьох судових засідань”, – розповіла Марина Осіпова.

“Збираєм речі і будемо переїздити до міськради”

Сьогодні мешканці “безправного гуртожитку” прийшли до міськради, щоб приміщення нарешті перевели до комунальної власності. Тоді мешканці зможуть викупити чи приватизувати квартири, у яких жили їх батьки, живуть вони і зростають їх діти. Ні до кого з чиновників на прийом активісти “ломитись” не збираються, адже по горло ситі обіцянками.

“Ми починаємо безстрокову акцію і звертаємось до депутатів ВР, тому що наші депутати нас взагалі не бачать і не чують. Уже багато років. Шановні народні депутати, створіть будь ласка комісію, яка приїде сюди і розіб’є цей клан родичів. Тут куми, свати, брати, дочки, які працювали в ЖЕКах, і переселяли мешканців у гуртожиток за адресою Університетський, 21, а квартири продавали. У нас уже безвихідна  ситуація. Ми готові просто брати речі і переїздити до міськради. А що нам ще робити?” – каже кіровоградка Світлана Бондаренко.

До активістів цього дня вийшов заступник міського голови Олександр Мосін. Також активісти завітали в гості на засідання виконкому. Проте нічого нового мешканцям гуртожитку не сказали – знову погодували обіцянками. Тож активісти принаймні лишились морально не голоднми.

Наразі вони ставлять намет у центрі міста і будуть чергувати доти, доки не отримають права жити у своїх власних квартирах.

Більше фото з акції тут

Поширити:

Залишити коментар:

коментар