У Кіровограді показали фільм про лідера українських націоналістів Романа Шухевича

У Кіровоградській  обласній дитячій бібліотеці імені Т.Шевченка у день загибелі головнокомандувача УПА Романа Шухевича відбувся публічний показ фільму Олеся Янчука «Нескорений». За десять днів перед тим Кіровоградська міська рада  проголосувала за те, що  вулиця Шмідта тепер називатиметься ім’ям Романа Шухевича. На перегляд були  запрошені також мешканці  цієї вулиці.

Хоча в залі зібралися в основному ті, хто добре знав, хто такий Роман Шухевич,  яка його роль в українській визвольній боротьбі і  пояснення однієї із організаторів заходу депутата районної ради Олени Яцун були б доречними у шкільній аудиторії, але виступ ветерана УПА Семена Сороки  зацікавив і заінтригував.  Семен Климович розповів про своє особисте враження про зустріч із головнокомандувачем, коли той приїхав на Волинь інспектувати  вишкіл бійців УПА. Тоді зовсім юний вояк Семен Сорока почув від Шухевича настанову про те, що не менш важливо, ніж володіти зброєю, володіти знаннями, мати ідеологічний вишкіл.

Зворушливою була також розповідь кіровоградки Лідії Гончаренко про те, як вона  разом зі старшою сестрою Вірою, яку направили вчителювати на Західну Україну, пізнавала той край. Місцевий люд попереджав молоду вчительку про небезпеку. Сталася трагедія з її колегою, але якось   в одному із  енкаведистів  дівчата пізнали, як виявилось,  псевдобандерівця, який, очевидно, й закатував подругу її сестри.

Власне, фільм, який знятий півтора десятка років тому – не новина для тих, хто цікавиться цією темою. За цей час уже можна було б зняти багато захоплюючих стрічок про ті трагічні події. Та, на жаль, «Нескорений» і досі лишається одним із небагатьох художніх фільмів про героїчну боротьбу УПА.  Хочеться вірити, що нинішній запит популярних телеканалів на нове українське кіно прискорить  появу саме таких серіалів.

Та як би там не було приклад тих, хто боровся за Україну у минулій війні, залишається надихаючим для тих, хто відвойовує її сьогодні. Про це говорив учасник АТО Володимир Назаренко.  «Нескорений»  виховує нових нескорених.

Світлана Орел для Першої електронної газети 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар