Вулиці некомуністичного Кіровограда. Вулиця Юрія Коваленка

Перша електронна газета продовжує знайомити кіровоградців з видатними особистостями, на честь яких цього року було перейменовано ряд вулиць нашого міста. Цього разу ми познайомимо вас із особистістю Героя України підполковника 3-го окремого полку спецпризначення Юрія Коваленка, на честь якого перейменували вулицю імені Маршала Конєва.

Постать військового діяча, на честь якого раніше була названан вулиця є для мешканців України неоднозначною. З однієї сторони, він керував військовими з’єднаннями, які звільняли нашу область від нацистів у 1943-44 рр., а з іншого, він був членом ЦК КПСС, і через цей факт підпадає під дію Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Крім того, Конєв був одним із організаторів військового придушення антибільшовицьких повстань у Росії та Угорщині.

Читайте також: Кіровоградські вулиці імені катів: вулиця імені маршала Конєва

Хай там як, оцінку його особистості вже дала історія, і 19 лютого цього року вулицю Маршала Конєва було названо на честь загиблого у російсько-українській війні Героя України підполковника 3-го окремого полку спецпризначення Юрія Коваленка.

Народився Юрій 16 липня 1977 року в місті Бершаді у сім’ї військового. Закінчив Одеський військовий інститут Сухопутних військ, служив у Дніпропетровську та Кіровограді.

Брав участь у Війні на сході України від початку її проведення. Його загін охороняв військові об’єкти, супроводжував вантажі і брав участь в розвідувальних операціях і боях.

У червні 2014 забезпечив прохід через брід у села Кожевня військових колон вздовж кордону для блокування ліній постачання ворога.Юрій Коваленко першим перейшов річку Міус. І далі його загін йшов в авангарді, щоб вивести підрозділи Збройних сил до Довжанського і Червонопартизанська, ця операція була проведена без втрат.

Група 3-го полку спеціального призначення під командуванням Юрія Коваленка тричі штурмувала пропускний пункт «Ізварине», вибивала російські війська, але армії давали наказ відійти, і потім пропускний пункт знову захопив противник.

Загинув Юрій Коваленко 15 липня 2014 поблизу села Провалля, внаслідок обстрілу пункту прикордонного контролю Ізварине з мінометів.

Похований 24 липня 2014 року на кладовищі села Флорине, що на Вінничині.

У Юрія Коваленка залишилася дружина, Тетяна та двоє дітей — Олена, 2000-го року народження, та Руслана, 2010-го року народження.

Читайте також: Вулиці некомуністичного Кіровограда. Вулиця Архітектора Паученка

31 березня 2015 року Президент України Петро Порошенко нагородив Юрія Коваленка за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності Української держави, вірність військовій присязі, званням Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка», посмертно.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар