Чи стане знеболююче доступним для хронічно хворих кіровоградців?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Громадські активісти Кіровоградської мережі ЛЖВ знайшли п’ять головних причин, що заважають забезпечувати хворих, які страждають від хронічного болю, адекватним знеболенням. Вони запропонували три прості кроки, що можуть їх вирішити. Ці пропозиції були оприлюднені під час засідання Громадської пацієнтсько-лікарської  ради, яке відбулось 26 лютого в місті Кіровоград.

Питання доступності адекватного знеболення залишається актуальним для Кіровоградщини. Реагуючи на резонанс теми та суспільний запит, Кіровоградське обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» за підтримки міжнародного фонду «Відродження», вирішило провести громадський моніторинг доступності адекватного знеболення  для пацієнтів, які страждають від хронічного больового синдрому. У рамках дослідження активісти враховували думки та скарги практично кожної сторони.

Проміжні результати моніторингу визначили, що найбільш часто згадуваною проблемою є недостатнє фінансування медичних закладів. Прояв цієї проблеми у недостатній кількості анальгетиків, які закуповуються за бюджетні кошти. Окрім того, застаріле обладнання та автотранспорт, лягають тягарем на лікарів. Вони відчувають значне навантаження при доступі до пацієнтів.

– На недостатнє фінансування звернули увагу 55% опитаних лікарів, – зазначив експерт Кіровоградської мережі ЛЖВ Костянтин Данильченко, представляючи результати дослідження. – Думаю, не буде помилкою, якщо зазначити, що в Кіровоградській області жодного разу не було здійснено науково обґрунтованих розрахунків на потреби пацієнтів міста чи області у знеболювальних. У даний час саме цим розрахунком займаються експерти КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

Читайте також: Кіровоградщина: онкохворі помирають в муках через нестачу ліків (ВІДЕО)

Серед інших проблем були виявлені: недостатня поінформованість сімейних лікарів у механізмах практичної реалізації нормативів щодо призначення знеболюючих, труднощі взаємодії між деякими медзакладами, необхідність перегляду нормативно-правових актів, які регулюють доступність знеболення на рівні міста та області, необхідність підготовки родичів та пацієнтів до життя «із знеболювальним».

Презентуючи та обговорюючи проміжні результати моніторингу громадські активісти дослухались і до думки посадовців.

За результатами засідання та громадського моніторингу, активісти мережі ЛЖВ, запропонували три прості кроки, які можуть вирішити проблему доступності адекватного знеболення. А саме – провести навчання для сімейних лікарів, під час якого вони зможуть отримати вичерпні відповіді на запитання, як призначати адекватне знеболення;  переглянути та оновити локальні клінічні протоколи паліативної медичної допомоги при хронічному больовому синдромі та збільшити фінансування медичних закладів міста Кіровоград.

Експерти Кіровоградської  мережі ЛЖВ не обмежилися лише наданням пропозицій, а й запропонували практичну допомогу. Зокрема, зобов’язались провести навчання та оновити місцеві нормативні акти, залучивши експертів національного рівня. З цією метою активісти звернулися до директора департаменту охорони здоров’я ОДА Олега Рибальченка та начальника управління охорони здоров’я міської ради Оксани Макарук, від яких отримали підтримку.

Ці прості кроки, переконані експерти, допоможуть наблизити медичну допомогу до людей, які живуть з невиліковними хворобами.

Прес-служба КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар