У школах Кіровоградщини рівень радону зашкалює

Вчора, 26 лютого, у приміщенні обласної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбулося засідання круглого столу «Радіаційні ризики для дітей Кіровоградщини». Про це повідомляє прес-служба “Території успіху”.

Захід організували громадські організації «Триторія успіху» та Кіровоградський місцевий осередок Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86». Серед учасників обговорення — місцеві екоактивісти, представники громадськості, Держсанепідслужби області, ЗМІ, органів місцевого самоврядування в галузі освіти, охорони здоров’я та екології.

Приводом для зібрання стало оприлюднення Держсанепідслужбою в області результатів моніторингу чистоти повітря у громадських приміщеннях та джерелах водопостачання Кіровоградщини щодо забруднення радоном-222. Особливо критичні показники виявлені у повітрі будівель загальноосвітніх навчальних закладів. Лідером цього антирейтингу стала Червоновершківська загальноосвітня школа (Компаніївський район), де показники вимірів середньорічної ЕРОА радону у 2014 році склали 1030, 433, 148 Бк/м3 (порівняно із нормою у приміщення для дітей — 50 Бк/м3 [1]).

Паралельно працівниками Держсанепідслужби досліджувалося виконання Комплексної програми захисту населення області від впливу іонізуючого випромінювання на 2014-2018 роки (рішення Кіровоградської облради № 615 від 21.03.2014р.). Регіональні програми у цілому розроблені, але некомпетентно і без передбаченого кошторису.

«Відповідно до канцер-реєстру України  Кіровоградська  область займає перші ряди за загальною кількістю онкозахворювань серед населення України. За результатами радіаційного моніторингу встановлено, що радон та дочірні продукти його розпаду є основним (до 75%) дозоутворюючим фактором для населення області. Значне внутрішнє опромінення населення, особливо діти, отримують у приміщеннях будівель, де проводять більшу частину часу.

За радіаційний захист населення законодавство України зобов’язує відповідати місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування. Та нам, громадським активістам і мешканцям Кіровоградщини варто також контролювати ситуацію. Тому що від цього залежить здоров’я наших дітей і нас самих», — зазначила керівник КМО ВЕГО «МАМА-86» Людмила Шестакова.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар