“Кіровоградтепло” змінює тарифи залежно від погоди

Враховуючи  звернення  споживачів підприємства щодо обгрунтованості нарахувань за послуги з централізованого опалення у поточному опалювальному періоді, надаємо інформацію щодо механізму проведення нарахувань за послуги теплопостачання  відповідно до затверджених нормативних документів.

Підприємство при нарахуваннях за послуги теплопостачання   у поточному опалювальному періоді керується в своїй роботі постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг «Про встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення та послуги з централізованого постачання гарячої води, що надаються населенню суб’єктами господарювання, які є виконавцями цих послуг» від 31.03.2015 року № 1171, зареєстрованою Міністерством юстиції України 17.04.2015 року за №433/26878.

З дня опублікування цієї постанови в «Офіційному віснику України» (№34  від  08.05.2015 року)   для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії введений в дію тариф -18,30 грн./1м² за місяць протягом періоду надання послуги з централізованого опалення ( з податком на додану вартість).

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2015 року №1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря» (далі – Постанова 1037), були внесені зміни до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, які затверджені постановою  Кабміну Міністрів України від 21 липня 2005 року за № 630 ( далі — Правила).

Правила було доповнено новим розділом «Особливості нарахування (визначення) плати за послугу з централізованого опалення для населення (фізичних осіб) у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії».

Згідно з  Постановою  № 1037, що набрала чинності  з 19 грудня 2015 року, на розмір щомісячної плати за послугу з централізованого опалення для населення без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії відтепер впливає, зокрема, значення коефіцієнта, що враховує відхилення фактичної температури зовнішнього повітря та тривалості опалювального сезону від показників, використаних під час розрахунку діючого тарифу (Кі) (алгоритм розрахунку Кі передбачено пунктом 41 Правил).

Якщо такий коефіцієнт більший за 1, розмір плати за послугу з централізованого опалення збільшуватиметься, якщо менший за  1  – розмір плати за послугу з централізованого опалення зменшуватиметься .

Звертаємо увагу, що середня фактична температура зовнішнього повітря  у розрахунковому періоді (за який  виставляється плата) визначається як середньозважений показник на підставі офіційних даних Українського гідрометеорологічного центру (або іншої організації, що  має право на представлення метеорологічної інформації) щодо температури зовнішнього повітря в кожній з діб розрахункового періоду (місяця), протягом яких фактично надавалась послуга з централізованого опалення.

Для нарахування плати за послуги з централізованого опалення ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» використовує виключно офіційні дані Кіровоградського обласного центру з  гідрометеорології  щодо фактичної температури зовнішнього повітря в кожній з діб розрахункового періоду, протягом яких фактично надавалася послуга з централізованого опалення.

Зважаючи на значення коефіцієнта розмір плати за послугу з централізованого опалення для населення (без лічильників теплової енергії )  відтепер щомісяця  буде різним.

Наприклад, середня фактична температура зовнішнього повітря за офіційними  даними  Кіровоградського обласного центру з  гідрометеорології за  грудень 2015 року склала (+1,24°С) – це менше за коефіцієнт 1, отже і розмір плати за послугу з централізованого опалення був меншим за встановлений середньозважений тариф 18,30 грн./1 м² і складав 14,878 грн./1м².

Розрахунок вартості опалення 1 м2 загальної опалювальної площі за  січень 2016 року (споживачам, у яких  у квартирах або на вводах у багатоквартирний будинок не встановлені засоби обліку теплової енергії) теплопостачальним підприємством було визначено з урахуванням фактичної середньомісячної температури зовнішнього повітря (-6,0°С, – це більше за коефіцієнт 1,) та тривалості опалювального періоду (31 доба). Вартість 1 м² опалювальної площі стала  вищою в порівнянні із середньозваженим тарифом 18,30  грн./1м²  і склала за січень 2016 року  23,991 грн./1м².

Середня розрахункова температура  зовнішнього  повітря, яка врахована у встановлених тарифах на послугу з централізованого опалення для м. Кіровограда складає -0,3°С (зазначена в ДСТУ-НБВ.1.1.-27:2010 “Будівельна кліматологія”). Застосування цієї температури рекомендовано листом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 3 лютого 2016 №7/10-1070.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар