Після року боротьби з системою, “кіборг” з Кіровоградщини отримав статус УБД (ВІДЕО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Завдяки юристам і журналістам герой оборони Донецького аеропорту з Новомиргорода (Кіровоградська область) отримав статус учасника бойових дій.  Посвідчення УБД надіслане до військової частини, де він проходив військову службу.

«Відповідно до рішення комісії Командування Сухопутних військ Збройних Сил України з питань вивчення документів осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, 18 грудня 2015 року (протокол № 47) громадянину Корнійцю В.В. надано статус учасника бойових дій», – йдеться у повідомленні Міністерства оборони.

Сюжет про проблему зі статусом ще минулого року відзняли журналісти місцевого телебачення – повідомляє сайт “Новомиргород“.

Володимир Корнієць, майстер спорту з боротьби, був змушений виборювати те, що йому належить за законом, переборюючи бюрократію та байдужість військового керівництва.

Боєць 3-го полку спецпризначення перебував на передовій з перших днів війни на сході країни. Брав участь в обороні донецького летовища з першого бою. Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. 4 місяці боїв в Донецькому аеропорту, Авдєєвка, Горлівка, Піски, Мар’їнка – 7 місяців війни та поранення, а в замін нічого.

За словами Володимира, всі його побратими, з якими він одночасно подавав документи на отримання статусу УБД, мають його понад рік. В частині бійцю спочатку повідомили, що його документи ніхто не подавав. Пізніше він довідався, що командир групи таки надав всі необхідні папери однак подальша їх доля невідома.

Кіборг, який ризикував власним життям, захищаючи цілісність та суверенітет країни, не міг отримати жодної інформації про причини затримки оформлення статусу.

«Я по праву заслужив статус учасника бойових дій, – говорив Володимир. – Мої хлопці вже отримали цей статус і користуються пільгами. Я досі не маю ні статусу, ні пільг».

Юристи переконували, що винним у зволіканні з наданням статусу є керівництво військової частини, в якій проходив службу військовий.

«Ситуація, що склалась з отриманням статусу учасника бойових дій на жаль типова, – розповідає Антон Красов, керівник штабу юридичної допомоги військовослужбовцям. – В даному випадку військовослужбовець звільнений з лав Збройних Сил України. Однак пройшло вже три місяці, а статусу він досі не отримав. При цьому у Володимира є всі належні документи».

Красов запевняв, що Володимиру слід самому братися за оформлення статусу.

«Необхідно надсилати відповідні запити до військової частини та Міністерства оборони для того щоб витребувати всі необхідні документи та самостійно подавати їх до відомчої комісії. Хоча це обов’язок командира військової частини, який той, очевидно, не виконав, – говорить юрист. – Відповідно до положення про надання статусу учасники бойових дій, командир військової частини забов’язаний подавати всі необхідні документи для отримання статусу протягом місяця з часу, коли учасник АТО вийшов з зони проведення антитерористичної операції . Тому юристи зроблять це за військову частину».

І юристи таки виконали свою обіцянку – заново зібрали і подали документи, розповіли громадськості про зволікання і тяганину у військовій системі, захищали права воїна АТО, аж доки Міністерство оборони не виконало свого обов’язку – надало Володимиру статус УБД.

Довідка.

Володимир Корнієць до російсько-української війни був бронзовим призером чемпіонату України з греко-римської боротьби.

Борець з Новомиргорода, який тренувався у Кіровоградській ДЮСШ №3 та майстер спорту Володимир Корнієць виборов бронзову медаль чемпіонату України з греко-римської боротьби, що проходив у Полтаві 2011 року.

Виступаючи у ваговій категорії до 50 кг, підопічний тренера Миколи Горбаня на шляху до п’єдесталу серед 14 спортсменів виграв дві сутички, вийшов до півфіналу, де поступився майбутньому чемпіону, борцю з Дніпропетровська Сергію Яхонтову.

Змагання зібрали 200 борців з усіх регіонів України.

У травні 2011 року Володимир Корнієць став володарем Кубку України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар