Радник Мінсоцполітики: Шахраї виготовляють підробні “довідки переселенців”

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На Кіровоградщині переселенці  і працівники органів соціального захисту можуть стати жертвами шахраїв – у ряді областей України зафіксовано десятки випадків використання підроблених довідок про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України.

Про це Першій електронній газеті повідомила радник Міністерства соціальної політики України Світлана Томашевська.

За її словами, до переселенців телефонують незнайомі особи, які представляються працівниками органів соцзахисту чи представниками міжнародних благодійних фондів і організацій (зокрема ООН) і повідомляють, що переселенцям виділено фінансову допомогу.  Проте, запевняють шахраї, щоб отримати ці кошти, необхідно підтвердити інформацію про себе: номер довідки ВПО, термії її дії, цифровий код на звороті довідки, адреса реєстрації і номер банківської картки, на яку можна перерахувати гроші.

“Коли люди повідомляють цю інформацію, шахраї виготовляють підроблену довідку або ж ламають захисні систему банківського рахунку. У будь-якому випадку – вся державна допомога, яку отримує переселенець, переходить до шахраїв”. – зазначає Світлана Томашевська.

А в одній з областей, розповідає радник Мінсоцполітики, такі підроблені довідки шахраї продавали за 2 тис. грн пенсіонерам і людям, які не бажали заробляти гроші законними методами. «Перетворюючись» на переселенців, місцеві мешканці  сподівалися отримувати державну допомогу.  Але факт шахрайства було викрито – постраждали як самі шахраї, так і ті, хто вирішив нажитися, придбавши у них довідку.

«З огляду на негативний досвід інших регіонів, ми попереджаємо про можливі випадки шахрайства на Кіровоградщині. Просимо переселенців не передавати стороннім особам свою персональну інформацію, а працівників органів соціального захисту населення – ретельно перевіряти довідки», – наголосила Світлана Томашевська.

Нагадуємо, згідно з ч. 1 ст. 358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів» Кримінального кодексу України шахраям і тим, хто свідомо скористався їхніми послугами загрожує покарання у вигляді штрафу, арешту або обмеження волі на строк до 2 років.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар