За 5 років кіровоградці заплатили за тролейбуси 40 млн грн, але якісного перевезення так і не отримали

Кіровоградська міська рада передбачила в місцевому бюджеті на 2016 рік 10 мільйонів грн, котрі підуть ТОВ «Єлисаветградська траснпорта кампанія» як компенсація за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Про це йдеться у відповіді на інформзапит центру медіарозслідувань “Прозоро” з посиланням на рішення міської ради від 24 грудня 2015 року «Про міський бюджет на 2016 рік».

Крім того управлінням транспорту та зв’язку КМР нещодавно було отримано лист від керівництва ТОВ «ЄТК» з проханням передбачити в бюджеті для підприємства додатково ще 10 млн грн. Згідно прийнятого на 2016 рік бюджету, ТОВ «ЄТК» наразі є єдиним транспортним підприємством міста, котре отримує таку компенсацію.

У грудні 2009 року рішенням Кіровоградської міськради було затверджено «Порядок розрахунку компенсаційних виплат за рахунок субвенції з державного бюджету підприємствам електро- та автомобільного транспорту м. Кіровограда за пільговий проїзд окремих категорій громадян». Рішенням Кіровоградської міськради від 4 лютого 2010 року №3012 ТОВ «ЄТК» було звільнено від орендної плати за використання цілісного майнового комплексу КП «Кіровограделектротранс» терміном на 10 років, однак це не завадило підприємству отримувати від міста компенсацію за перевезення пільговиків. Так, у 2011 році підприємство отримало від міста 5,79 млн грн, у 2012 – 6,27 млн грн, у 2013 – 6,50 млн грн, у 2014 – 6,49 млн грн, а у 2015 – 14,43 млн грн.

При цьому починаючи з 2010 року, ТОВ «ЄТК» тричі піднімало тариф на перевезення громадян, враховуючи у розрахунках, котрі подавали на розгляд Кіровоградської міської ради, утримання будівель та споруд – тих самих, за які мали б сплачувати місту орендну плату.

Незважаючи на ухвалу Вищого адміністративного суду України від 5 червня 2014 року, котрою підтверджено рішення Кіровоградського окружного та Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, щодо відміни рішення міськради 2010 року котрим ТОВ «ЄТК» було звільнено від орендної плати за використання цілісного майнового комплексу КП «Кіровограделектротранс», підприємство до цього часу не виплатило борг та продовжує не сплачувати орендну плату. Наразі на розгляді Дніпроперовського апеляційного суду перебуває справа щодо розірвання з ТОВ «ЄТК» договору оренди, сплати підприємством боргу з оренду в розмірі 3,38 млн грн та повернення до власності міста цілісного майнового комплексу КП «Кіровограделектротранс».

При цьому рішенням виконавчого комітету КМР від 26 січня 2016 року було погоджено проект рішення Кіровоградської міськради “Про затвердження Програми управління комунальним майном на 2016 рік”, де міститься вказівка на те, що ТОВ «ЄТК» звільнена від сплати оренди, тож отримувати прибуток від здачі в оренду даній фірмі цілісного майнового комплексу КП  «Кіровограделектротранс» міська рада у 2016 році не планує.

Нагадаємо, у листопаді минулого року міський голова Андрій Райкович пообіцяв повернути на вулиці Кіровограда великомісні автобуси. Андрій Павлович стверджував, що частина великих зелених автобусів, які свого часу користувалися попитом у кіровоградців, буде передано на баланс ТОВ “Єлисаветградська транспортна компанія”. У свою чергу, ТОВ “ЄТК” передасть міській раді 50% вісотків статутного фонду, що дозволить місту ефективніше впливати на організацію діяльності громадського транспорту.

Завтра, 16 лютого, відбудеться черговий розгляд апеляційної скарги “Єлисаветградської транспортної кампанії” проти Кіровоградської міської ради щодо повернення тролейбусів у власність міста.

Детальніше читайте на порталі медіарозслідувань “Прозоро”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар