Колодязна вода у селах Кіровоградського району перенасичена нітратами

Вимогам санітарного законодавства не відповідають чотири з шести досліджених цього року проб води. Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією від Головного управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області.

Дослідження шести проб води з індивідуальних колодязів у Кіровоградському районі, які провела Держсанепідслужба, показали, що в селах Ганнинському, Могутньому, Соколівському та Новопетрівці вміст нітратів перевищено в 1,2-4 рази.

Найбільший вміст нітратів – у колодязній воді в с. Могутньому (201,80 мг/дм3 при нормі 50 мг/дм3).

Вживання води з перевищенням вмісту нітратів небезпечне для чутливих до нітратів осіб похилого віку, з анемією, захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, а особливо – для немовлят, оскільки може спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію.

Громадяни поінформовані про невідповідність якості води з індивідуальних колодязів нормативам, з ними під підпис проведена роз’яснювальна робота про заборону використання колодязної води для пиття та приготування харчування для дітей до трьох років.

Випадків захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію за 2013-2015 роки серед населення м. Кіровограда та Кіровоградського району не зареєстровано, але захворювання є дуже небезпечним, тому його профілактиці фахівці Кіровоградського міськміжрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області приділяють велику увагу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар