На Кіровоградщині вшанували пам’ять отамана Холодного Яру Ларіона Загороднього

Сьогодні, 9 лютого, між селами Турія та Йосипівка Новомиргородського району, коло пам’ятного знаку отаманові Холодного Яру Ларіону Загородньому, відбулися панахида та мітинг-реквієм, приурочені річниці його загибелі. Захід організували націоналісти місцевої районної організації ВО «Свобода» спільно з вірянами Української автокефальної православної церкви, яку нещодавно відкрили на території Новомиргорода.  Ларіон Загородній був одним із холодноярців, які загинули під час повстання у Лук’янівському СІЗО 9 лютого 1923 року.

Учасники заходів зібралися о 9:00 біля пам’ятника Т. Шевченку в Новомиргороді, після чого організовано виїхали до місця проведення акції – пам’ятного знаку отаманові Загородньому поблизу його рідного села. Панахиду провів військовий капелан, священик Української автокефальної православної церкви ієрей отець Степан. У своїй проповіді отець Степан закликав українців любити рідну мову і звичаї, а також застеріг прихожан церков Московського Патріархату, підкресливши, що російська церква цілковито підтримує армію агресора.

«Протягом 70 років «совєцької» окупації наших славетних героїв називали «бандитами». Але сьогодні відкриваються нові і нові факти їх діяльності, і ми розуміємо, що це була справжня національно-визвольна боротьба. Холодноярці були справжніми героями того часу. До бандитів та злочинців люди не ймуть такої віри, злочинцям не довіряють, навіть їх, так би мовити, соратники. Тут ми бачимо зовсім інше: подібна тривалість боротьби отаманів Холодного Яру в той час, коли на них було відкрите справжнє полювання чекістів, свідчить лише про те, що то були народні герої. Як нині весь український народ підтримує українське військо, так і тоді, у 20-х, прості люди підтримували повстанців. Але, як казав Симон Петлюра, «страшні московські воші, але ще страшніші українські гниди». Саме такими гнидами для Загороднього та інших холодноярців стали самозвані «ставленики Петлюри» Трохименко (Гамалій) і Терещенко (Степний). Саме такими гнидами були сповнені і українські села, зокрема – рідне село славного отамана Ларіона Загороднього. На жаль, ніби в противагу звитяжній борні величного народу, Україна завжди мала і має ницих зрадників, які свого часу писали доноси на холодноярців, а зараз міняють Конституцію та підписують мінські угоди на користь одвічного ворога українства – імперської Росії», – підкреслила у своєму виступі заступниця голови Кіровоградської обласної «Свободи» зі зв’язків з громадськістю Наталія Святокум.

До слова також були запрошені голова ТОВ «Просвіта» Микола Суржок, професійний декламатор  члени літературно-мистецького об’єднання Ганна Рисич та Ольга Новікова. Виступила і журналіст, депутат Новомиргородської міської ради Олена Белінська.

На завершення заходу всі учасники заходу заспівали молитву за Україну.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар