З 1 січня повноваження у сфері державної реєстрації бізнесу та прав на нерухомість передаються на місця

Сьогодні у приміщенні Головного управління юстиції Кіровоградської області відбувся круглий стіл, де спеціалісти установи обговорили пакет реформаторських законів, прийнятий народними депутатами у листопаді 2015 року. Головував на круглому столі перший заступник начальника управління Артем Мамченко.

Ці, так звані, децентралізаційні закони вступили в силу 1 січня 2016 року. Згідно пакету законів здійснюється передача на місця повноважень у сфері державної реєстрації бізнесу та прав на нерухомість, яка повністю завершиться не пізніше 30 квітня 2016 року.

Як зазначили фахівці Головного управління юстиції області, завдяки прийняттю цих законів українці незабаром отримають комфортний сервіс без черг та хабарів. Разом із повноваженнями на місця буде передано і кошти, які українці сплачуватимуть за отримані послуги. Це близько 1 млрд грн, які місцева влада зможе використати не лише на розвиток послуг, а й на ремонт доріг, дитячих садків, шкіл та лікарень. Головним завданням було забезпечити громадян правом вільного вибору того, хто буде проводити реєстраційну дію. Адже існуюча нині монополія, коли українці, немов ціпком прив’язані до конкретного реєстратора створювала прекрасне підґрунтя для корупції.

Саме тому було прийнято стратегічне рішення дозволити нашим громадянам проводити реєстрацію бізнесу в будь-якому куточку України, а нерухомості – в межах області.

Окрім того, для збільшення конкуренції ми передаємо реєстраційні функції не лише місцевій владі, а й приватним нотаріусам.

В такому разі ми отримаємо понад 7000 міні-адміністративних центрів в кожному куточку України.

Законами, зокрема передбачається:

  1. передача функцій з державної реєстрації виконавчим органам сільських, селищних, міських рад (у тому числі об’єднаних територіальних громад), місцевим держадміністраціям, нотаріусам та акредитованим суб’єктам;
  2. здійснити перерозподіл надходжень державного та місцевих бюджетів;
  3. уніфікація процедур державної реєстрації нерухомості та бізнесу;
  4. запровадження принципу екстериторіальності у межах області;
  5. запровадження можливості подачі електронних документів для проведення реєстраційних дій  у сфері нерухомості усіма суб’єктами;
  6. скорочення переліку документів, що подаються для державної реєстрації нерухомості та бізнесу (у тому числі за рахунок їх отримання в електронній формі від державних органів);
  7. запровадження дворівневої системи адміністративного оскарження рішень державних реєстраторів;
  8. запровадження відповідальності субʼєктів державної реєстрації за порушення у сфері державної реєстрації прав;
  9. запровадження нової системи розрахунку розмірів адміністративного збору за проведення державної реєстрації нерухомості та бізнесу:
  • кошти, отримані за послуги з державної реєстрації, що надаватимуться виконавчими органами сільських, селищних та міських рад надходитимуть до відповідних місцевих бюджетів
  • кошти, отримані за послуги з державної реєстрації, що надаватимуться державними адміністраціями надходитимуть до місцевого бюджету бюджету України
  • кошти, отримані за послуги з державної реєстрації, що надаватимуться нотаріусами та акредитованими суб’єктами, у розмірі 40% надходитимуть до Державного бюджету України.

Окремо по законах:

  1. Закон України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансової забезпеченості надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування) (реєстр. №2981).
  • кошти від надання адміністративних послуг йтимуть не в Київ, а залишатимуться в регіонах длянаповнення місцевих бюджетів.
  1. Закон України про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень:
  • здійснення реєстрації  місцевими органами влади, нотаріусамита акредитованими суб’єктами;
  • відмова від свідоцтв та скорочення строків держреєстрації;
  • можливість вчинення  нотаріальних дій на підставі відомостей реєстру;
  • запровадження принципу екстериторіальності;
  • максимальне запровадження електронних сервісів і остаточний відхід від радянських довідок.
  1. Закон України  Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань
  • здійснення реєстрації  місцевими органами влади, нотаріусамита акредитованими суб’єктами;
  • уніфікація процедури реєстрації бізнесу та громадських формувань;
  • скасування процедури підтвердження відомостей про юридичну особу;
  • запровадження принципу екстериторіальності.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар