Кіровоградський виш допомагатиме оборонній промисловості України (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Третього лютого між Кіровоградським національним технічним університетом та Державним концерном «Укроборонпром» було підписано меморандум про партнерство та співробітництво у напрямках підготовки фахівців для підприємств оборонної галузі та можливого практичного використання наукових розробок вчених університету. Крім цього, заступник генерального директора концерну «Укроборонпром» Владислав Гадіон і радник генерального директора концерну Ігор Савула провели робочу зустріч з викладачами і науковцями КНТУ.

Як повідомив перший проректор Кіровоградського національного технічного університету, професор Володимир Кропівний, університет вже тривалий час вів перемовини з Державним концерном «Укроборонпром» питань підготовки кадрів для підприємств концерну та співпраці у наукової діяльності. Нарешті, перемовини завершилися підписанням документу.

Меморандумом, зокрема, передбачається використання освітніх і наукових можливостей КНТУ та науково-технічного і виробничого потенціалу підприємств концерну в процесі підготовки спеціалістів; організація стажування та навчальної практики студентів КНТУ, а також працевлаштування випускників університету на підприємствах оборонно-промислового комплексу; залучення фахівців «Укроборонпрому» до визначення тематики курсових та дипломних робіт студентів КНТУ; можливе запровадження іменних стипендій (грантів) з метою заохочення науково-дослідної діяльності студентів КНТУ у галузі оборонно-промислового комплексу. Також ДК «Укроборонпром» допомагатиме навчальному закладу налагоджувати співробітництво у площині «наука-виробництво» з підприємствами концерну.

Заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» Владислав Гадіон, перш за все, відзначив можливості концерну. В умовах війни оборонна галузь стала однією з найбільш пріоритетних галузей економіки, від якої залежить факт існування України. Тому останнім часом галузь почала отримувати більше замовлень, більше фінансування, більше уваги. В перспективі оборонно-промисловий комплекс має бути локомотивом економіки, лідером зі впровадження новітніх розробок та сучасних технологій.

«Державний концерн «Укроборонпром» включає в себе майже 100 різнопрофільних підприємств, – розповів під час зустрічі з викладачами та науковцями КНТУ Владислав Гадіон. – Загалом підприємства концерну відносяться до шести кластерів: кластер експортерів, кластер авіатехніки та авіаремонту; кластер високоточних озброєнь та боєприпасів; бронетанкової техніки та артилерійського озброєння; радіолокації, радіозв’язку та ППО; суднобудування та морської техніки. Підприємства концерну: науково-виробничі, ремонтні, конструкторські бюро та інше на сьогодні нараховують 86 тисяч робочих місць, з яких шість тисяч було створено лише за минулий рік.

Фактично, зміна управлінської системи оборонної галузі дозволила зробити концерн ефективним. Коли ми прийняли ДК «Укроборонпром» у 2014 році, він мав майже 350 млн. гривень збитків. Приблизно через півтора роки, восени 2015-го, прибутки концерну склали більше 1600 млн. гривень. Хоча різні підприємства знаходяться в різному стані. Деякі підприємства процвітають, виготовляючи техніку, яка є конкурентною на зовнішніх ринках. Інші підприємства є проблемними від того, що тривалий час вони не розвивались і не фінансувались.

Одна з системних проблем промисловості – кадрова проблема. В структурі концерну є конструкторські бюро, де середній вік співробітників становить близько 60 років. Завдання керівництва концерну – організувати системну роботу з вирішення системних проблем. Тому ми б хотіли вислухати пропозиції вашого навчального закладу щодо підготовки кадрів та працевлаштування випускників на підприємствах концерну».

Радник генерального директора концерну «Укроборонпром» Ігор Савула звернув увагу на те, що підприємства концерну зберігають певний потенціал устаткування, конструкторської документації та мають реальні можливості для відновлення повноцінного функціонування. Передумови для цього, як вже зазначалось, – збільшення фінансування та замовлень. Концерн пропонує проводити стажування студентів на підприємствах оборонної промисловості, де вони зможуть ознайомитися з процесами проектування та виробництва сучасного озброєння та військової техніки, а також запрошує на роботу молодих фахівців інженерних спеціальностей.

Крім цього, ДК «Укроборонпром» зацікавлений у впровадженні у виробництво університетських наукових розробок, які можуть так чи інакше допомогти оборонній галузі. Наприклад, Кіровоградський національний технічний університет має вагому здобутки наукових шкіл в галузях підвищення зносостійкості деталей машин, відновлення та ремонту машин (чималий обсяг роботи підприємств концерну як раз і полягає в ремонті та відновленні пошкодженої техніки), обробки металів, захисту інформації тощо. Відповідаючи на питання викладачів та науковців КНТУ щодо можливостей впровадження у виробництво власних ноу-хау та вже готових наукових розробок, представники концерну «Укроборонпром» повідомили про створення при концерні окремої ініціативної групи, яка займатиметься налагоджуванням контактів між університетськими науковцями та промисловими об’єктами з метою скорочення для актуальних розробок шляху від науковців до виробництва.

Загалом, заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» Владислав Гадіон позитивно оцінив підсумки візиту до Кіровоградського національного технічного університету, оскільки розмова з науковцями та викладачами надала можливість зрозуміти, чим саме університет може допомогти підприємствам концерну, та як концерн має використати можливості навчального закладу з найбільшою для оборонної галузі користю.

Олександр Виноградов, КНТУ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар