Суд визнав протиправною діяльність Олександрійської міськради проти журналістів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Олександрійські журналісти вдруге виграли судову справу проти Олександрійської міськради. Зокрема, Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд визнав протиправним  “Положення про порядок акредитації представників засобів масової інформації при Олександрійській міській раді”, запроваджене міськрадою для журналістів, які хочуть потрапити на засідання сесії. 

Про це в мережі Фейсбук повідомляє журналіст, редактор телерадіокомпанії “Контакт-ЛТД” Віктор Голобородько.

За його словами, апеляційна інстанція дослідила всі спірні моменти та надала детальну правову оцінку кожному пункту, який оскаржувався. Судове рішення на п’яти сторінках зазначає протиправність вимог до журналістів щодо надання ними персональних даних, які не передбачені законодавством для акредитації журналістів, в тому числі номери телефонів, копії свідоцтв та інших документів засобів масової інформації.

Суд визнав незаконним пункт Положення, по якому міська влада на чолі з мером Степаном Цапюком запровадила вимогу щодо огляду і перевірки фото і відеоапаратури журналістів. Як зазначає суд, влада повинна діяти у межах закону та Конституції, в якій таких повноважень владі щодо журналістів не надавали.

Суд визнав чимало спірних позицій положення такими, які протирічать законодавству або Конституції України та є протиправними, зокрема щодо встановлення Олександрійською міською радою додаткових, ніж визначено законодавством підстав для відмови у акредитації та підстав припинення акредитації.

Нагадаємо, раніше Олександрійський міський голова визнавався Національною Спілкою журналістів України одним з ворогів преси. Нещодавно міськрайонний суд зобов’язав розпочати кримінальне провадження щодо перешкоджання олександрійським журналістам.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар