Україна дізналася про воїнів з Кіровоградщини, які втратили кінцівки, але зберегли силу духу (ФОТО, ВІДЕО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Канал “1+1” та журнал VIVA нарешті закінчили роботу над спільним мультимедійним проектом “Переможці”- це світлини та історії українських бійців та волонтерів, які втратили на війні кінцівки, але не втратили силу духу.

Виставка “ПЕРЕМОЖЦІ” відкрилася вчора, 3 лютого, в музеї Тараса Шевченка (м. Київ). Тут серед десятків світлин українських воїнів є фотографії бійців з Кіровоградщини – спецпризначенця Вадима Довгорука (3 полк СпП, м.Кіровоград) та добровольця 34-го батальйону Олександра Чалапчія (м.Ульяновка).

Виставка відкрита для відвідування до 21 лютого.

Нагадаємо, Вадим Довгорук  – 24-річний ветеран третього окремого полку спецназу. Він пережив таке, що мало кому вдавалося. Роковим для вже досвідченого “кіборга” став перший день останнього перемир’я під Дебальцевим.  Разом зі своєю групою Вадим потрапив у засідку. У перестрілці він втратив руку. Чотири дні поранений боєць провів в лісі на снігу, стікаючи кров’ю та страждаючи від спраги і голоду. Він таки дочекався порятунку (бійця знайшли патрульні ЛНР і обміняли через представників ОБСЄ), але втратив обидві ступні (від обмороження).

Вадим одержав від народу України орден “Народний Герой”, а від влади – сертифікат, який дає право отримати  двокімнатну квартиру у Кіровограді. Втративши руку і обидві ступні, Вадим не втратив надії. Він став на ноги, вступив до університету, де здобуває освіту психолога. Каже, що хоче працювати з військовими і власним прикладом надихати їх на життя.

Олександр Чалапчій з Ульяновки – 29-річний викладач профтехучилища сам пішов до військкомату, коли почалася військова агресія з боку Росії. Він потрапив до 34-го батальйону 57-ї мотопіхотної бригади. У вересні 2014 року Олександр втратив ноги у бою біля селища Ленінське Луганської області.

Завдяки волонтерам Олександр пройшов протезування і реабілітацію у Відні. Повернувшись додому, він зайнявся бізнесом і волонтерством – відкрив цех по виготовленню пелетів, організовує благодійні акції, збирає допомогу для воїнів на передовій і допомагає родинам полеглих земляків.

Вадим Довгорук і Олександр Чалапчій, не зважаючи на всі негаразди, не впали у відчай і не втратили оптимізму. Вони продовжують радіти життю і вчать цьому інших. Ці чоловіки – реальний приклад мужності і героїзму, доброти і оптимізму. Вони – наші воїни-захисники!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар