Ірина Малик: Три тата однокласників моєї доньки загинули на цій війні

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Наприкінці року за доброю традицією газета «День» звернулася до своїх авторів, постійних читачів, партнерів та експертів із проханням відповісти на чотири запитання нашої новорічної анкети. Чесні відповіді з одного боку виступають «маркером» того, як країна провела рік, які шанси використала, а які безповоротно втратила. З другого — слугують певним прогнозом очікувань у 2016-му. Переконані, що вам цікаво буде з ними ознайомитися.

1. Чим вам найбільше запам’ятався 2015-й рік? Які події року, що минає, змінили Україну і світ?
2. Чим 2015 рік для вас особисто був особливим?
3. Кого вважаєте героєм і антигероєм року?
4. 2016-го наше видання відзначає 20-річчя свого існування. Ви і «День»: ваша історія.

Ірина МАЛИК, голова Кіровоградської обласної громадської організації «Спільна дія»:

1. Цей рік запам’ятався тим, що в нас з’явився шанс позбутися комуністичного минулого, завдяки прийнятим декомунізаційним законам. У нашому місті виник великий ризик повернення географічним назвам імперських назв, що ставить під загрозу національну безпеку. Якщо перейменування вулиць, сіл, малих міст минуло спокійно, то пошук нового імені для обласного центру став точкою кипіння та неприпустимих проявів сепаратизму в місті. Громадська організація «Спільна дія» 2015 року стала основним ініціатором та організатором наукових та експертних обговорень. Ми сподіваємось, що активна громадськість спільними зусиллями зможе дати місту нову українську назву. Гібридна війна в Україні, тероризм у Європі – це виклики, які змінили нас і на які ми тільки вчимося відповідати…

2. Це був рік тяжких втрат. Три тата однокласників моєї доньки загинули на цій війні – це Володимир Степанок, Євген Тельнов, Роман Майстерюк. Кіровоградщина на війні втратила близько 160 героїв. Дуже важливо, щоб ми пам’ятали наших героїв, щоб ці втрати були не даремними.

3. Однозначно героїня цього року – Надія Савченко. Перебуваючи у в’язниці, вона написала книгу «Сильне ім’я Надія». Ця книга − це сповідь, яка надихає нас, дає сили і розуміння, що навіть в найтяжчих умовах людина може залишитись вірною своїм поглядам і цінностям…

4. Наша інформаційна співпраця з газетою «День» відбулася 2013 року. Тоді на сторінках «Дня» з’явилася інформація про наш проект підтримки сільських музеїв «Скарби родоводу України». Тоді на території Національного музею народної архітектури і побуту України були представлені унікальні предмети домашнього вжитку і вироби традиційних народних ремесел Захарівського сільського музею (Світловодський район). Цей проект мав унікальне продовження: виставку – «Евакуйована колекція» − зібрання народного жіночого одягу Луганщини кінця ХІХ − початку ХХ століття, яку викупив у жительки Старобільська боєць «Айдара» Микола Павлюченко. Вірю, що попереду ще багато гарних інформаційних приводів для «Дня», а отже – цікавих проектів для нашої «Спільної дії».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар