Кіровоградцям обіцяють відкриту медицину

Співпраця пацієнтів, лікарів та чиновників, започаткована минулого року на Кіровоградщині, дає перші результати. Влада готова прозоро висвітлювати, куди та на що витрачаються бюджетні кошти, а лікарі – дослухатися до думки пацієнтів. Проте, наскільки такий діалог може бути продуктивним, та чого очікувати у 2016 році, й обговорили учасники круглого столу «Кіровоград – відкрита медицина: досягнення та перспективи», який відбувся вчора, 28 січня.

Про це повідомляє сайт КОДА.

Представники громадських організацій, що взяли участь у засіданні, наголошували, що громадськість хоче бачити прозорість у фінансуванні медицини, а пацієнти, відповідно, бажають отримувати якісні послуги. І саме над цим, зокрема, працюють громадські активісти «Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ».

У цьому напрямку вже досягнуто певних позитивних результатів. Зокрема, при департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації створено Громадську пацієнтсько-лікарську раду. Відкритою є інформація про бюджетні призначення для реалізації ініціативи.

Вдалося також досягти фінансування замісної терапії за кошти місцевого бюджету. Закуплено препарат Бунпрен ІС, що дає змогу паралельно лікувати ВІЛ/СНІД, туберкульоз та гепатит В і С. Таким чином сучасний стан реалізації програмної ініціативи засвідчив, що влада готова чути і враховувати думку громадськості.

Перший заступник голови облдержадміністрації підтримав ініціативи громадських активістів у напрямку реформування медичної галузі, що дозволить відчутно поліпшити якість медичних послуг для населення.

Важливим, на його думку, залишається й питання підтримки людей, які живуть з ВІЛ. Зокрема, Сергій Коваленко наголосив на необхідності створення в області постійно діючого медичного закладу, де хворі на СНІД отримуватимуть кваліфіковану допомогу.

Не оминув Сергій Коваленко й питання щодо реабілітації воїнів, які зазнали поранень у зоні АТО. Окрім лікарської допомоги, на думку посадовця, зазначеній категорії потрібна й фахова психологічна підтримка. Багато у цьому напрямку вже зроблено, зокрема, завдячуючи спеціалістам обласного госпіталю для ветеранів війни, де учасники АТО лікуються та проходять курс реабілітації.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар