Що кому належить у будинку? (ІНФОГРАФІКА)

Як свідчать «польові дослідження», переважна більшість мешканців багатоповерхівок в Україні не знають, кому належать їхні будинки. Не є виключенням і Кіровоград.

На питання: «Кому належить ваша квартира?» відповідь буде однозначна: «Мені». А от на питання: «А кому належить весь ваш будинок?» відповідають хто як: «державі», «місту», «ЖЕКу» тощо.

Насправді, згідно законодавству наші будинки належать нам!

Відповідно до ч. 2 ст. 382 Цивільного Кодексу України, власникам квартир у багатоквартирному житловому будинку «належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку».

Кожна багатоповерхівка є спільним майном усіх власників квартир у ній. І ніхто замість нас не буде піклуватися про НАШ будинок.

Отже, що ж належить квартировласникам у багатоповерхівці на праві спільної власності?

01-100x100 Дах
02-100x100 Технічні приміщення під дахом
03-100x100 Ліфт (шахта і механізми)
04-100x100 Сміттєпровід

Мешканці можуть відмовитися від сміттєпровода і укласти угоду з компанією-збирачем сміття, яка встановить біля будинку контейнери для відходів.

05-100x100 Сходи і сходові майданчики
06-100x100 Зовнішня стіна і несучі стіни

Окремий власник може декорувати ці стіни зсередини, але не має права їх знищувати.

07-100x100 Нежитлові приміщення

Парадне, місце вахтера тощо — належать усім спільно. Об’єднання співвласників будинку (ОСББ) може здавати частину цих приміщень в оренду на користь усіх мешканців.

08-100x100 Магістральні комунікації

Труби по стояках (газ, вода, опалення, каналізація), насоси, котли, електропроводка, трансформатори — всі комунікації, які обслуговують більше однієї квартири, є спільною власністю
всіх мешканців будинку.

09-100x100 Підвал і фундамент

10-100x100 Прибудинкова територія. На ній розташовані клумби, дитячі майданчики, парковки, смітники тощо.

Просвітницький рух “Ефективний власник”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар