За чий рахунок харчуються школярі Олександрійщини після скасування державної субвенції?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Уряд скасував безкоштовне харчування школярів. Кореспондент Першої електронної з Олександрії з’ясував, хто тепер забезпечує обідами школярів району.

Незважаючи на нововведення Кабміну, який скасував безкоштовне харчування дітей в початковій школі за рахунок державної субвенції,  на Олександрійщині його збережено й організовано за кошти  місцевих бюджетів та щорічних інвестицій соціально-відповідального бізнесу. А це означає, що у такий скрутний для держави час харчування місцевих школярів не припинилося. І жодних змін на собі діти не відчули. Вони, напевне, і не знають, хто та за чий кошт їх тепер харчує.

Втім, право на безкоштовне харчування школярів за державний кошт збережено лише за окремими соціальними категоріями. У тому переліку діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей та з особливими освітніми потребами. Зрозуміло, що раніше таких обмежень не було. Незалежно від статусу, харчували всіх початківців. Тому районна влада ще наприкінці минулого року, знаючи заздалегідь про всі ті не зовсім позитивні новації, передбачила відповідні видатки з місцевих бюджетів. І поки що батькам немає підстав хвилюватися. Їхні діти ще жодного дня не залишалися без гарячих обідів.

До речі, така ситуація склалася не у всіх регіонах нашої держави. В окремих школах дітей 1-4 класів харчують 100% безкоштовно, тоді як в інших  –  на правах співфінансування: тобто 50% складає батьківська плата, а 50% – внесок місцевого бюджету. Та подекуди, практикують харчування виключно дітей пільгових категорій. На щастя наших батьків, влада району пішла шляхом найменшого супротиву.

«Безкоштовне харчування ми передбачили ще тоді, коли приймали бюджет району на 2016-й рік, – говорить начальник районного відділу освіти Олена Полтавець. – На сьогодні його вартість на одну дитину в день  для початкових класів склала 11,24 грн, для старших – 13, 80 грн. Це на рівні 2015-го. Повноцінний обід відповідно до затверджених норм харчування.

У цілому ж, у районі безкоштовним харчуванням охоплено 1199 учнів 1-4 класів, 137 учнів-пільговиків 5-11 класів (дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених сімей), 14 дітей, які прибули з Донбасу, та  20 дітей учасників АТО. Загалом, фінансування за кошти держбюджету здійснюється лише для пільговиків, а для решти – за кошти районного, селищного чи сільського бюджетів, в окремих випадках – за підтримки соціально-відповідального бізнесу».

Що стосується дошкільнят, то, як пояснює Олена Полтавець, розпорядженням голови Олександрійської райдержадміністрації   розмір батьківської плати за харчування дитини у навчально-виховному комплексі району встановлено на рівні минулорічного і складає 40% від його фактичної вартості на день, а саме 10,68 грн. Решта фінансується з районного бюджету – 16,02 грн. Для батьків, у сім’ях яких виховується троє і більше дітей, розмір плати зменшено на 50% і він становить – 5, 35 грн. на дитину на день. Від сплати за харчування звільнено батьків виключно пільгових категорій.

Яка ж насправді ситуація склалася в школах району, ми вибірково поцікавилися в окремих керівників. Так от, у Щасливській дев’ятирічці, яку наразі відвідує 48 школярів, зі слів директора Світлани Михайлової, 23 початківця харчуються безкоштовно, а саме за рахунок фінансової підтримки ТОВ «УкрАгроКом». Із 25 старшокласників – 13 пільговиків, що також отримують безкоштовні гарячі обіди за рахунок цього ж підприємства, а решта 12 дітей – за кошти батьків, які сплачують символічну плату – по 2 грн. на день. Сиріт та малозабезпечених у цій школі немає, тому й державне фінансування тут не використовується.

Схожа ситуація склалася в Головківському НВК, де загалом навчається 183 дитини. З них, як зазначає директор Анатолій Куруп, 87 учнів початкової школи харчуються за рахунок сільського бюджету, шестеро – діти-сироти та малозабезпечені – з державного, а 91 старшокласник за рахунок ТОВ «УкрАгроКом». Таким чином, всі школярі тут забезпечені повноцінним харчуванням.

Дещо інша ситуація склалася в Користівській школі. Із двохсот школярів, 76 – початкова ланка, п’ятеро – пільговики, решта – старшокласники. Директор школи Віктор Правий поки що  однозначно прокоментувати дане питання не береться, говорить лише, що, як варіант, харчування початкової ланки може бути перекладено на селищний бюджет. Таке рішення на початку лютого повинні прийняти місцеві депутати. Або  дітей харчуватимуть у співвідношенні: 50%  – батьківська плата, а 50% – місцевий бюджет. Інших більш реалістичних прогнозів Віктор Павлович не озвучує. На жаль,  і це треба констатувати, що у випадку з Користівською школою розраховувати на певну підтримку спонсорів – не доводиться.

А от у Лікарівській школі ситуація з харчуванням доволі зрозуміла. Як розповідає директор закладу Віталій Чабан, із 70 школярів – 32 учні початкових класів харчуватимуть виключно за кошти місцевого бюджету. П’ятеро старшокласників-пільговиків – за державний кошт, а решта –  за батьківські кошти.

Валентина Бєляєва, директор Протопопівської школи, повідомляє, що із 192-х вихованців, 74 початківців харчуються за кошти районного бюджету, тоді як 23 старшокласники-пільговики – з державного. Повноцінними гарячими обідами їх забезпечує ТОВ «Трансенергоком».

Зважаючи на вищевказане, можна стверджувати: керівництво району потурбувалося про те, щоб у непрості для країни часи, найменші олександрійські школярів не залишити без обідів.

Наталія Луценко для Першої елекронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар