Плату за повірку лічильників нібито скасували

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

З 1 січня 2016 року набрав чинності новий Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність», яким спрощено механізм повірки лічильників обліку електричної, теплової енергії, газу та води.

Відтепер повірка лічильників для населення стала безкоштовною. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) лічильників, що є власністю громадян, здійснюються за рахунок підприємств, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Разом з цим з 1 січня зросли тарифи на комунальні послуги. Зокрема,  у новий підвищений тариф на водопостачання входитиме обслуговування приладів обліку (лічильників) та комісія банків за касове обслуговування.  Якщо доти вартість 1 куб. м водопостачання та водовідведення становила 12,95 грн, то з нового року тариф для мешканців багатоповерхівок становитиме 14,0 грн. А вартість повірки лічильника при цьому в середньому коштувала 124 грн.

Читайте також: З 1 січня кіровоградці платитимуть за воду більше

Таким чином можна підрахувати наскільки “безкоштовною” стала повірка лічильників, згідно з новими законами. Тариф зріс на 1,05 грн за 1 куб. Якщо припустити, що сім’я в середньому використовує 6 кубів води протягом місяця, то з нового року сплачуватиме на 6,3 грн більше. За рік переплата становитиме 75,6 грн. За три роки (повірка лічильників проводиться один раз на три роки) сім’я витрачатиме додаткових 226,8 грн.

Якщо від цієї суми відняти 124 грн (така нині максимальна вартість комплексної повірки лічильника – зняття, перевірка і встановлення), а також вартість квитанції – від 0 до 3 грн (якщо розраховуватися з водоканалом за безготівковою системою), то врешті отримаємо 99,8 грн.

Тобто, окрім оплати “безкоштовної” повірки лічильника, споживачі зі свого сімейного бюджету викидатимуть ще 100 грн. Сума ніби й не велика, але враховуючи те, що у Кіровограді воду з кранів не можна пити без ризику для здоров’я, то і такі тарифи й переплати є не зовсім виправданими.

Читайте також: Водою, яку п’ють кіровоградці, за кордоном навіть не миються

Поширити:

Залишити коментар:

коментар