Депутати й громадські активісти Кіровоградщини підтримали меморандум ґендерної рівності (ДОКУМЕНТ, ФОТО, ВІДЕО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 5 січня, у Кіровоградській обласній раді відбувся круглий стіл «Ґендерний аспект місцевого самоврядування», ініціатором якого стала Любов Лук’янцева, президент Кіровоградської асоціації «Громадські ініціативи». 

Круглий стіл було організовано для того, щоб ознайомити представників депутатського корпусу й громадських організацій з ініціативою створення міжфракційних депутатських об’єднань (МФО) «Рівні можливості» в місцевих радах Кіровоградської області.

Створення МФО є важливим кроком до євроінтеграції, адже враховуючи положення угоди про асоціацію України з Європейським Союзом і Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», наша країна має забезпечити ґендерну рівність та рівні можливості для чоловіків і жінок у сфері зайнятості, освіти та навчання, економічної та суспільної діяльності, процесу прийняття рішень.

Координатор проекту Любов Лук’янцева наголосила на тому, що створення зазначеного МФО у місцевих радах Кіровоградщини відбувалось переговорним шляхом і є певною мірою відкриттям на місцевому рівні, оскільки подібне об’єднання, «Рівні можливості», існує лише у парламенті Верховної Ради України.

Перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко розповів про те, що  створення міжфракційного об’єднання є  одним з найважливіших шляхів до забезпечення європейського вектору розвитку України. “Хотілося б зазначити, що відповідальним у координаційній раді з вирішення питання ґендерної рівності є департамент захисту населення, – наголосив Сергій Коваленко. – Адже усі ми знаємо, що виховання починається з сім’ї. І чоловіки мають розуміти, що жінка – це не безкоштовна кухарка, прибиральниця і домогосподарка, а активна особистість, яка теж може і має бути політичною і громадською силою”.

“Ґендерний аспект самоврядування є надзвичайно важливим, адже за статистикою 50% населення України – жінки. Наші акції, такі, наприклад, як “Намалюй портрет кандидатки” проводились у всіх районних центрах області і засвідчили, що жінки готові йти в політику. Але так склалося, що у нас на перших посадах, таких як міський голова, голова адміністрацій – чоловіки. А от на рівні села  депутати й голови сільських та селищних рад здебільшого жінки”, – зазначила Любов Лук’янцева. Питання жінок, що проживають у сільській місцевості підтримав депутат від БПП “Солідарність” Ярослав Бублик. Він наголосив, що як вихідець з села, неодноразово бачив  найбільшу проблему: дискримінацію жінок у селі, тож на це треба звернути особливу увагу телебачення й інших засобів ЗМІ.

Заступник голови Кіровоградської обласної ради Ігор Степура поінформував, що після, останніх місцевих виборів, майже усі фрації прагнули дотриматись квот. Проте недотримання 30%-ї квоти не стало причиної до виключення партії з виборчого списку. “Жінки складають більшу частину населення  нашої країни, тому жіноцтву беззаперечно, необхідо представництво в уряді”, – підсумував Ігор Степура.

Анатолій Стоян, як представник громадських організацій, зазначив, що у місті й області немає жодних програм з виховання дівчат-лідерів. “Ми активно запозичуємо зарубіжний досвід щодо ґендерного балансу. Але у нас немає жодної програми, яка б активувала і заохочувала жінок й дівчат, виховувала майбутніх активних лідерок у різних сферах життя. Було б непогано запровадити “татошколи” у Кіровограді, оскільки виховання дитини – турбота не лише жінки. Тому прохання до депутатів – не нехтуйте жінками! Вони обов’язково мають бути у ваших фракціях і своїм прикладом показувати вектор розвитку для молоді”, – відзначив Анатолій Стоян.

Оскільки метою МФО «Рівні можливості» є об’єднання зусиль депутатів задля досягнення рівного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства, Любов Лук’янцева закликала учасників круглого столу підписати меморандум “Щодо підтримки ініціативи створення міжфракційних депутатських об’єднань «Рівні можливості» в місцевих радах”, на що присутні депутати і громадські діячи одностайно погодились.

Більше фото тут.

Білоконь Катерина, Перша електронна

Поширити:

Залишити коментар:

коментар