Кіровоградцям нагадали, як безпечно зустріти новий рік (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 28 грудня,  в Управлінні ДСНС України у Кіровоградській області відбувся брифінг на тему: «Забезпечення належного рівня протипожежного захисту населення під час Новорічних і Різдвяних свят».

Під час брифінгу головний державний інспектор області з питань пожежної та техногенної безпеки Ігор Парфьонов, поінформував представників місцевих мас-медіа про основні причини виникнення пожеж в оселях громадян, статистику пожежно-рятувальної служби, дав поради, як убезпечити своїх дітей від прикрих ситуацій та самим уникнути травмувань і весело зустріти свято.

“На жаль, Новий Рік та Різдво, як правило, видаються неспокійними. Не став винятком  і початок 2015-го року, – зазначив Ігор Парфьонов. – Так, лише за перші 10 днів січня цього року, на території області сталось 39 пожеж, на яких загинуло п’ятеро осіб. Основна причина їх виникнення – необережне поводження з вогнем та порушення елементарних правил пожежної безпеки.

На думку працівників ДСНС, використання святкової атрибутики – ялинок, вати, паперових прикрас та елементів вбрання, свічок і бенгальських вогнів, електричних гірлянд – створює  сприятливі умови для виникнення пожеж, особливо при необережному поводженні з ними або свідомому порушенні правил безпеки. Саме тому Ігор Парфьонов настійливо закликав громадян відповідально поставитись до власної безпеки у ці дні, зокрема однією з порад від головного пожежного інспектора області було використання синтетичних ялинок, а не легкозаймистих натуральних, і обов’язково із сертифікатом якості та придбаній у офіційній точці продажу. Лише за таких умов можна бути впевненому, що ялинка не стане причиниою пожежі в оселі. Крім того, вона буде безпечною для дітей, але за умови, що ялинка буде надійно закріплена на стійкій основі і подалі від приладів опалення.

З метою безпеки не рекомендується застосовувати для ілюмінації ялинки свічки, розбирати увімкнені гірлянди, а також намагатися їх самостійно ремонтувати або переробляти. У разі виявлення несправності в ілюмінації (нагрів дротів, блимання лампочок, іскріння тощо), її необхідно терміново вимкнути. Категорично забороняється користуватися в приміщенні бенгальськими вогнями, хлопавками, різноманітними піротехнічними засобами, феєрверками. Також не можна влаштовувати всередині й різноманітні світлові ефекти за допомогою хімічних та інших пожежонебезпечних речовин, адже від їх іскор може спалахнути хвоя ялинки, папір, вата, одяг.

Ігор Парфьонов поділився з присутніми і кількома практичними порадами: якщо ви помітили ознаки пожежі: перш за все, не можна піддаватись паніці, якщо горить гірлянда – негайно вимкніть її з розетки, якщо ялинка – накрийте її мокрою ковдрою або залийте водою. Якщо впоратись з пожежею самотужки не вдалось, негайно телефонуйте за номером “101”.

“Працівниками місцевих підрозділів Управління Держслужби України з надзвичайних ситуацій в області проведено протипожежні інструктажі з керівництвом та працівниками 428 закладів освіти і культури, де проводитимуться святкові масові заходи, – розповів Ігор Парфьонов. –  Адже під час проведення ранків у цих закладах планується залучити понад тисячу осіб лише обслуговуючого персоналу.

Таким чином, аби свято пройшло весело і без надзвичайних ситуацій, призначена відповідальна особа має переконатись, що приміщення забезпечені необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння (не менше 2-х), перевірити справність засобів зв’язку, пожежної автоматики та сигналізації, переконатись у належному стані евакуаційних виходів та стійкості встановленої ялинки, надійності монтажу електричних ілюмінацій. Також, до обов’язків відповідального входить стежити за дотриманням заборони повного вимикання під час святкових заходів світла, застосування свічок, бенгальських вогнів, відкритого вогню, феєрверків, а також включення до святкової програми номерів із використанням вогневих ефектів.

Важливою умовою безпечного перебігу святкових заходів є й забезпечення вільного доступу до приміщення, де встановлено телефон, та наявність біля телефонного апарату таблички із зазначенням номеру виклику пожежно-рятувальних підрозділів: “101”.

За матеріалами прес-служби У ДСНС в області

Поширити:

Залишити коментар:

коментар