«Приречені» пацієнти вийдуть під Кабмін з мішками на голові та зашморгами на шиї

Завтра, 23 грудня, о 10:00 під Кабмін вийдуть «приречені» пацієнти, обурені недофінансованим проектом бюджету-2016 року на закупівлю ліків для важкохворих українців. Серед них будуть і кіровоградці. Про це Першій електронній газеті повідомляє прес-служба Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

Вони вишикуються в живу стіну навпроти Кабінету міністрів України. 100 людей стоятимуть із зашморгами на шиї та мішками на голові під звуки бою в барабан, що символізуватиме фактичну страту українців недофінансуванням сфери охорони здоров’я. Вони вимагатимуть забезпечити пацієнтів потрібним лікуванням та закласти у бюджет на 2016 рік кошти для лікування важкохворих українців, що розраховані МОЗ.

Під час акції активісти проведуть короткий прес-брифінг, в якому візьмуть участь: Ольга Стефанишина (БФ «Пацієнти України»), Ірина Ревенко, пацієнтка, хвора на гепатит В і С, (активіст БФ “Пацієнти України”), Дмитро Шерембей (ВБО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ”), Наталія Тимощук ( громадська спілка «Орфалайф-Україна»).

У проекті бюджету на наступний рік на закупівлю медикаментів для хворих на ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити, туберкульоз, орфанні та онкологічні захворювання закладено всього 3,9 млрд грн. Реальна потреба у ліках для тяжкохворих пацієнтів, за розрахунками Міністерства охорони здоров’я, становить мінімум 8,1 млрд грн.

Акція протесту покликана звернути увагу представників Кабінету міністрів на те, що Бюджет, який вони планують ухвалити, – це бюджет, який вбиває більше половини хворих українців. Саме тому важкохворі українці стоятимуть під стінами Кабміну з мішками на голові та зашморгами на шиї, оскільки бюджет у розмірі 3,9 млрд грн прирікає їх на неминучу інвалідність та смерть.

Щодня в Україні від нестачі ліків помирає близько 1600 людей.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар