Семирічна Софійка з Кіровоградщини: «Я обов’язково буду бачити…» (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Софійці Єрмоленко з Кіровоградщини лише сім рочків. Вона, як всі дітки її віку, любить погратися й побігати, переглянути улюбленці мультики, розкрасити розмальовки чи зібрати пазли. До того ж цікавиться віршиками і мріє осягнути якомога більше знань, бо цьогоріч вперше пішла до школи. А ще дівчинка чітко називає хворобу, якою хворіє від народження. І додає: «Я обов’язково видужаю і буду бачити, бо це лікується».

«Практично з народження дитина має діагноз: вроджена катаракта та косоокість обох очей, – каже її мама Юлія Єрмоленко. – Про її захворювання ми дізнались не з пологового, а за кілька місяців по тому. Вдома я стала помічати, що донечка дивиться на світло, однак руками нічого взяти не може. Звернулася за консультацією до спеціалістів. І після обстеження було встановлено, що у малої захворювання обох очей і вона практично нічого не бачить. Вже у вісім місяців в ОХМАТДИТі їй провели першу операцію. Хірурги видалили Софійці обидва очні кришталики і рекомендували через чотири-пять років замінити їх на штучні.  Зір у дитини дуже слабкий, лише 4%,  тож вона фактично напівсліпа».

Так склалися обставини у житті маленької Софійки, що згодом разом з рідними вона переїхала з Сумщини на Олександрійщину. «Мій чоловік Сергій родом з Дівочого Поля. – розповідає мама Юлія. – Але мешкаємо ми у передмісті Олександрії. Тут у нас невеличкий будинок і своє невеличке господарство з яким щодня турбот вистачає.  Крім Софійки виховуємо ще й меншу донечку  – 4-річну Анжелку. І так вийшло, що з операцією для донечки ми дещо замешкались. І причин цьому кілька. Їздили на обстеження до Кіровограда, де лікарні нам порадили її взагалі не оперувати. Натомість, рекомендували кілька оздоровчих процедур та виписали окуляри (+13 на обидва ока). На жаль, проблему косоокості в області також вирішити не вдалося.

Новий діагноз кіровоградських медиків на певний час лише відстрочив операцію та ще й сумнівів додав. Та коли Софійка пішла до школи, ми з чоловіком  знову вирішили звернутися до спеціалістів ОХМАТДИТу. Навчатися донечці було неймовірно складно. Складно, бо нічого не бачить. Хвилюється і губиться, але ж хоче опанувати нові знання й бути не гірше однолітків, хоча зі зрозумілих причин зробити це не може. Вчителі, які розуміють, що їй через фізичну ваду непросто, у школі дитину зайве не завантажують.  Однак, і жити, і розвиватися в подальшому на рівні однолітків, без допомоги хірургів, без медичного втручання – дитині неможливо».

Практично у прямому сенсі лежачи на книжці чи зошиті Софійка і читає, і пише. Прижмурюється, закриває одне око і намагається, хоча б щось розгледіти те, що написано, аби його прочитати. Малює у прямому сенсі «носом», – говорить мама. Все це через слабкий зір і кососокість, і тому, що інакше просто не може. За півгодини такої дійсно напруженої роботи, сильно втомлюється. Хвилюється й сумує, що повноцінно осягнути шкільний матеріал її не вдається. А ще найбільше переживає тоді, коли стає предметом чиїхось глузувань та образ.

Зрештою, кілька місяців тому батьки вкотре побували на консультації в Києві. І там, в ОХМАТДИТі, як і раніше, їм запропонували провести Софії операцію по заміні штучного кришталика. Призначили першу на кінець цього року. Необхідної суми на це батьки дівчинки одразу знайти не змогли. Дві операції стали їм фінансово непосильні.  І тоді Юля зважилась розмістити в соцмережах та місцевій пресі оголошення про збір коштів на операцію. 30 тисяч гривень сьогодні коштують обидві.  Жінка зізнається, що була й у школі, де навчається Софійка, але там допомогти не обіцяли, кажучи, нещодавно збирали кошти на лікування онкохворої колеги та на підтримку бійців АТО. Зверталася й до міського голови, де їй пообіцяли перевірити сімейний дохід і згодом зателефонувати.

“На щастя, спрацювали оголошення, – говорить Юлія. До середини грудня нам вдалося зібрати необхідні кошти на першу операцію. Минулого тижня Софійкі в ОХМАТДИТі прооперували ліве око. Вона вже повернулася додому. Щебече та радіє, що вся її сімя в зборі, що бачить трохи краще, що лікарі – не ображали, було не страшно і безболісно”.

За два місяці на дитину чекає ще одна аналогічна операція. А після того – підтягування очей, що дозволить прибрати косоокість. Для того, щоб відновити дитині зір, а точніше,  хоча б певний його відсоток, батькам треба терміново зібрати ще понад 15 тисяч гривень. Родина звертається до всіх небайдужих. Маленька Софійка дуже хоче бачити світ чітким і справжнім. Хоча би через скельця окулярів, але бачити.

Батьки будуть вдячні кожному, хто допоможе Софійці зробити світ яскравим.

Номер рахунку в Приват Банку: 29244825509100 або номер картки: 4149497852247974 на імя Юлії Єрмоленко. Тел. 097-833-35-88 або 095-728-51-06.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар