Кіровоград недоступний для людей з особливими потребами

Сьогодні, 21 грудня, під час апаратної наради у міській раді заступник начальника управління – начальник відділу планування та містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури Ірина Мартинова прозвітувала перед Андрієм Райковичем наскільки інфраструктура міста пристосована для людей з особливими потребами. Як виявилося, у цьому питанні Кіровоград майже зовсім не відповідає запитам людей з особливими потребами.

 Пандуси.

На жаль, пандуси розміщені лише у новобудовах, таких як супермаркети “Сільпо”, “Фуршет”, “Велмарт”, “Епіцентр”, “Копілка”, “Комфі”, “АТБ”, “Візит”, “Ятрань”, “Лісова пісня”, “MIX”; ресторанах та готелях – “Європа”, “Лондон” та “Зірка”. В інших кафе та барах Кіровограда, лише  четверо обладнано пандусами (58 кафе та барів мають вільний доступ).

Із закладів обслуговування, люди з особливими потребами мають у розпорядженні доступ лише до 3 перукарень, 1 хімчистки, 3 майстерень з пошиття та ремонту одягу, 1 пральні.

“З метою забезпечення вільного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до приміщень закладів охорони здоров’я міста, їх будівлі облаштовані 27 пандусами, а також обладнані кнопками виклику та забезпечені технічними засобами пересування, – наголосила  Ірина Мартинова. – У закладах охорони здоров’я туалети, вбиральні та душові кабінки частково пристосовані до потреб інвалідів-візочників”.

Громадський транспорт.

Стосовно проїзду у громадському транспорті, то тут у людей з особливими потребами суцільна безвихідь. З 1 жовтня 2014 року ПАТ “Автобусний парк” (який мав у власності 50% автобусів, які були пристосовані для перевозки пасажирів у інвалідних візках), розірвав з міськрадою договір на перевезення. Тепер люди з особливими потребами мають можливість на проїзд лише у маршрутах №18 (1 маршрутка), №27 (1 маршрутка), №77 (1 маршрутка), №274 (2 автобуси), а також тролейбус №10 (2 одиниці).

Плачевний стан забезпечення доступності кіровоградців з особливими потребами до інфраструктури міста вимагає серйозних змін – переконаний міський голова Андрій Райкович. Тому у 2016 році планується зробити все можливе, щоб життя для людей-візочників стало комфортнішим. А саме – облаштувати пандусом жіночу консультацію №1, дитячу міську поліклініку №1, міську стоматологічну поліклініку №1,  забезпечити виділення та технічне облаштування спеціальних місць для паркування транспорту людей з особливими можливостями.

Стосовно розв’язання транспортної проблеми, то пропозиції міської ради досить туманні – “посилити контроль за роботою спеціалізованих транспортних засобів та забезпечити щоденне їх курсування за міськими маршрутами”. Тобто, як було 7 одиниць хаотично курсуючого транспорту, який пристосований для людей у інвалідних візках, так і лишиться. Жодних змін у цьому напрямку Андрій Райкович не пообіцяв.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар