Як кіровоградський центр зайнятості працює з учасниками АТО та людьми з інвалідністю

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Повернення учасників АТО, громадян з інвалідністю до трудової діяльності – це найкращий показник результативності комплексу реабілітаційних засобів, спрямованих на їхню успішну інтеграцію в суспільство. Про це йдеться в розмові з Юрієм Слоневським, директором Кіровоградського обласного центру зайнятості.

– Юрію Євгенійовичу, на Вашу думку, чи дійсно це так?

Звичайно, у комплексній системі зазначених засобів професійна реабілітація даних категорій громадян та повернення їх до продуктивної праці є одними із найважливіших у даній системі, адже, з одного боку, це дає їм можливість бути матеріально незалежними, з іншого – сприяє їх самоствердженню. Тож питання забезпечення гарантій реалізації права громадян на працю, у тому числі й тих, які не можуть на рівних конкурувати на ринку праці, на сьогодні залишається актуальним.

– Юрію Євгенійовичу, якими є підходи обласної служби зайнятості до роботи з інвалідами та учасниками АТО?  

Передусім, особи з інвалідністю, які бажають працювати, мають такі ж права на отримання соціальних послуг, як і всі інші шукачі роботи. Маю зауважити, що для  отримання клієнтами з інвалідністю цих послуг створено відповідні умови. Для зручності всі центри зайнятості облаштовані пандусами, кнопками виклику працівників. Крім цього, у центрах зайнятості є спеціально обладнані робочі місця для обслуговування зазначеної категорії осіб, де особисті консультанти з числа досвідчених працівників не лише допомагають визначити оптимальні шляхи працевлаштування, а й надають психологічну підтримку таким клієнтам.

Також їм забезпечено безперешкодний доступ до сучасних інформаційних ресурсів (татч-скрині з інформацією про попит на робочу силу, Інтернет-сайти з пошуку роботи тощо), інших джерел інформації, якими володіє служба зайнятості.

На нашу думку, ефективність діяльності служби зайнятості в плані надання соціальних послуг можна забезпечити шляхом застосування індивідуального підходу в роботі з цими клієнтами, враховуючи рекомендації медико-соціальної експертної комісії, рівень знань, кваліфікацію, їхні інтереси тощо.

Не менш важливим є надання психологічної підтримки даним клієнтам, допомога їм у набутті навичок адаптивної поведінки в складних соціально-психологічних ситуаціях та вміння використовувати власні приховані ресурси.

Які соціальні послуги можуть отримати учасники АТО та особи з інвалідністю у центрах зайнятості області?

Обласна служба зайнятості всебічно сприяє залученню цих громадян до сфери соціально-трудових відносин шляхом надання їм широкого спектру соціальних послуг.

Це, насамперед, підбір підходящої роботи з урахуванням індивідуальних можливостей, програм реабілітації; професійна орієнтація; професійне навчання та перенавчання; залучення до громадських та інших робіт тимчасового характеру. Також служба зайнятості сприяє таким безробітним у започаткуванні власної справи, надаючи охочим організаційну, правову та фінансову підтримку. Їм пропонуються інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням; участь у різноманітних спеціалізованих, профконсультаційних, інших заходах, що сприяють прискоренню працевлаштування.

Таким чином, вибір послуг у кожному конкретному випадку залежить від цілей звернення особи до центру зайнятості та її бажання отримати ту чи іншу послугу.

Упродовж січня-листопада поточного року соціальні послуги служби зайнятості отримали 1325 безробітних з числа інвалідів, з них 1101 особа отримувала допомогу по безробіттю. Чисельність інвалідів, працевлаштованих за направленням служби зайнятості, становила 303 особи, у т.ч. 27 безробітних започаткували власну справу. Професійне навчання проходили 116 осіб; отримали профорієнтаційні послуги 1291 особа; 40 осіб  взяли участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Соціальними послугами служби зайнятості скористалися й 904 безробітних з числа демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, 865 особам з яких надавалася допомога по безробіттю. Чисельність демобілізованих військовослужбовців, працевлаштованих за сприяння служби зайнятості становила 127 осіб, у т.ч. 69 безробітних розпочали підприємницьку діяльність. Професійне навчання проходили 49 осіб; 71 особа взяла участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Всім надавалися профорієнтаційні послуги.

Варто зазначити, що в процесі надання соціальних послуг цій категорії клієнтів центри зайнятості активно застосовують й групові форми роботи, спрямовані на прискорення працевлаштування.

Так, вже стало традицією проведення обласного Місячника сприяння зайнятості інвалідів, який цьогоріч проходив з 02 листопада по 02 грудня. У його рамках для осіб з обмеженою працездатністю проводилися різноманітні інформаційні, консультаційні, тематичні, спеціалізовані, профорієнтаційні заходи, у т.ч. виїзні, в яких брали участь й соціальні партнери.

У ході цих заходів особам з інвалідністю надавалася актуальна, корисна інформація, пов’язана з працевлаштуванням, у т.ч. про соціальні послуги, що надає служба зайнятості; світ професій та можливості оволодіння ними, ін. Вони мали змогу підібрати підходящу роботу, у т.ч. тимчасову; отримати консультації фахівців служби зайнятості, зокрема з профорієнтації, юридичних питань та інших актуальних питань зайнятості.

Загалом, відбулося понад 100 заходів, в яких взяли участь більше 500 осіб з інвалідністю з числа шукачів роботи; близько 500 представників роботодавців, органів влади, місцевого самоврядування та інших соціальних партнерів.

За період проведення Місячника за сприяння центрів зайнятості працевлаштовано 28 осіб з інвалідністю, з них 3 скористалися одноразовою виплатою допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності; 3 особи виявили бажання взяти участь у роботах тимчасового характеру; за цей час 11 осіб проходили профпідготовку, 7 з яких вже закінчили навчання та працевлаштовані на підприємствах області.

Також слід зауважити, що зазначена робота тривала й у рамках Всеукраїнської декади зайнятості учасників АТО та громадян з інвалідністю, до якої долучилися й центри зайнятості області.

– Чи проводиться відповідна робота з дітьми, які мають вади здоров’я?

Безумовно, діти з вадами здоров’я, у т.ч. учні спеціалізованих шкіл-інтернатів, не залишаються без нашої уваги. Для них систематично організовуються різноманітні профорієнтаційні заходи (групові інформаційні консультації «Перед вибором», профорієнтаційні уроки із серії «Реальне трудове життя», конкурси малюнків та творів на тему «Якою я уявляю свою професію», професіографічні екскурсії на підприємства, презентації професій із залученням досвідчених працівників, ярмарки професій, дні відкритих дверей та ін.), а також надаються індивідуальні консультації із застосуванням діагностичного тестування з метою визначення їх професійної направленості. Це допомагає дітям повірити у власні сили, не втрачати надію бути потрібними суспільству та впевнено йти до досягнення своєї професійної мрії.

Як служба зайнятості співпрацює із соціальними партнерами в напрямку забезпечення зайнятості зазначених категорій?

У своїй діяльності щодо забезпечення зайнятості учасників АТО, осіб з обмеженими фізичними можливостями, обласна служба зайнятості взаємодіє з органами влади, роботодавцями, медико-соціальними експертними комісіями, профспілками, громадським організаціями, іншими соціальними партнерами, які опікуються їхніми проблемами.

З метою інформування громадськості про стан справ у сфері зайнятості населення, привернення уваги соціальних партнерів до існуючих проблем та визначення шляхів їх вирішення, центрами зайнятості проводяться круглі столи, наради, ділові зустрічі, різноманітні інформаційні заходи за участі ЗМІ.

Так, у рамках укладених угод визначаються спільні дії, спрямовані на пошук оптимальних шляхів забезпечення раціонального працевлаштування інвалідів, у т.ч. з числа учасників АТО, виключно до потреб ринку праці з урахуванням рекомендацій індивідуальних програм реабілітації.

Також постійно здійснюється індивідуальна роз’яснювальна робота серед роботодавців щодо підвищення їх соціальної відповідальності та подолання упередженого ставлення до використання праці інвалідів.

Плідною в цьому плані є взаємодія, зокрема, з ПП «Новий світ», ПАТ «Кіровоградобленерго», СВГ «Дєдов», СВК «Агрофірма маріампольська», ТДВ «Іінтерресурси», ТОВ «Копілка» та ін.

Не менш ефективною формою співробітництва є залучення соціальних партнерів до участі в різноманітних заходах, що організовуються з метою сприяння зайнятості зазначених клієнтів.

Отже, робота триває, служба зайнятості й надалі докладатиме зусиль, щоб допомагати цим людям повернутися до професійної діяльності, забезпечуватиме їх можливістю повноцінно працювати, отримувати гідну заробітну плату, брати активну участь у суспільному житті.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар