У Кіровограді відбувся тренінг для психологів, які працюють з дітьми-переселенцями

Вчора, 27 листопада 2015 року у приміщенні обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г. Шевченка відбувся тренінг для 20 психологів зі шкіл Кіровограда, в яких навчаються діти з родин внутрішньо переміщених осіб. Тренінг відбувся в рамках проекту «У дбайливій оселі – діти веселі!», який реалізують ініціативна група переселенців, громадська організація «Спільна дія», управління освіти Кіровоградської міської ради та обласна бібліотека для дітей імені Т. Г. Шевченка. Проект профінансовано Stabilization Support Services та КримSOS за підтримки Фонду стабілізації конфлікту та безпеки Британського уряду.

Тренінг провели практикуючий психолог Оксана Шершень та ініціатор проекту Олена Ткаченко, яка з родиною переїхала з Донецька. За словами Оксани Шершень, шкільні психологи не мають досвіду роботи з дітьми-переселенцями, які пережили багато втрат як матеріальних, так і моральних. «З такими дітьми треба працювати, бо якщо їхні проблеми не вирішувати, то вони гальмуватимуть їхній розвиток. Моя порада батькам – спілкуйтеся з дітьми, бо емоційне спілкування – це головний ресурс. А психологам: дітей-переселенців не треба жаліти, бо жалість пригноблює. Можна співчувати, приєднуватися до їх почуттів, допомагати, але не жаліти», – підкреслила тренер.

Війна на сході України показала, що чужого горя та чужих дітей не буває. На цьому наголосила Олена Ткаченко, переселенка. «Коли наша родина зрозуміла, що на схід ми більше не повернемося, прийняли рішення переїхати в Кіровоград. Треба було знайти квартиру, влаштувати доньку в школу, мамі допомогти оформити пенсію. Мені було не до дитини, а тим більше до її переживань. Я зрозуміла, що з дітьми, які приїхали зі сходу потрібно працювати по-особливому, їм потрібна підтримка та участь. Після пережитого у мене виникла ідея проекту допомоги дітям, які виїхали зі сходу нашої країни», – зазначила вона.

«Події, які відбуваються в Україні, змусили нас багато чого переосмислити. Наша кіровоградська громада прийняла 3734 переміщених осіб, із них 200 дітей шкільного віку. Ці родини пережили серйозні психологічні травми. Найперше від кого батьки та діти чекають допомоги – це вчителі та психологи. Тому ми вирішили підтримати проект, який би допоміг дітям адаптуватися до нового життя. А також допомогти батькам, які за пошуком роботи, житла, не мають можливості приділити достатньої уваги своїм дітям. Тренінг не відбувся б без наших партнерів бібліотеки для дітей, яка сьогодні стала суспільним майданчиком, та без менеджерів управління освіти міськради, які сьогодні працюють з переселенцями», – зазначила голова громадської організації «Спільна дія» Ірина Малик.

Заступник начальника управління освіти Кіровоградської міськради Тетяна Яременко, звертаючись до психологів, підкреслила, що в нинішніх військових умовах місія вчителів та психологів – допомогти дітям-переселенцям повірити у себе. «Україна – єдина домівка і ми повинні разом вирішувати проблеми та не відвертатися від тих, хто сьогодні потребує нашої підтримки», – сказала представник управління.

Директор бібліотеки Таїсія Манжула, вітаючи гостей у стінах бібліотеки, наголосила на тому, що бібліотекарі – це теж своєрідні психологи і сьогодні вони спілкуються з дітками-переселенцями, організовують для них заходи і тренінги.

 «Ледь не з перших днів окупації в Україні було створено волонтерську організацію «Крим SOS», яка надає всебічну допомогу (юридичну, гуманітарну, психологічну) вимушеним переселенцям. Заручившись підтримкою SSS, Британського уряду та Міністерства соціальної політики, волонтери простягнули руку допомоги і переселенцям з Донбасу. Про Кіровоградщину їм стало відомо завдяки активній позиції громадянської організації «Спільна дія» та нашим гостям з Донецька – Олені Ткаченко і її родині, які переїхали в Кіровоград, тікаючи від переслідувань за свою проукраїнську позицію. Переконана, що програма, яку сьогодні презентує «Спільна дія» та психологи з Донбасу, стане корисною для кожного з вас. Сподіваюсь, що з набутими під час тренінгу знаннями, ви зможете забезпечити сприятливі умови для адаптації діток-переселенців до умов життя у новій громаді», – сказала під час відкриття тренінгу радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішніх переселенців Світлана Томашевська.

Очікування психологів виправдались. Про це вони говорили під час підведення підсумків. Ольга Руденко, психолог НВК «Кіровоградський колегіум» зазначила, що для неї важливим був обмін досвідом, поради для різних вікових категорій дітей, насичена програма тренінгу, а ще можливість розслабитися під час арт-терапії. Олена Дюрова, психолог НВО ЛШДНЗ «Вікторія-П» відзначила величезну роботу досвідченого тренера Оксани Шершень, яка надавала практичні поради.

Довідка: Громадська ініціатива КримSOS є однією з найбільших ініціатив, що впроваджує різноманітні програми для допомоги внутрішнім переселенцям. КримSOS має усталену співпрацю з Міністерством соціальної політики України та іншими органами державної влади і працює в тісній співпраці з міжнародними організаціями. Проект Фонду стабілізації конфлікту та безпеки Великої Британії під назвою «Посилення участі громадянського суспільства у роботі Міністерства соціальної політики України та процесі національного примирення» спільно впроваджується  КримSOS з Stabilization Support Services, які здійснюють нагляд за вибором ініціатив для внутрішніх переселенців та діяльністю груп внутрішніх переселенців, що просять підтримки.

Оксана Якуніна

Поширити:

Залишити коментар:

коментар