Кіровоградським студентам розповіли про наркоманію, алкоголізм та СНІД (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 24 листопада, у обласній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського, в рамках традиційного місячника “Молодь Кіровогадщини — за здоровий спосіб життя”, відбулась зустріч лікарів із кіровоградськими студентами.

Такі місячники проводяться Кіровоградською обласною організацією Товариства Червоного Хреста щороку: з 17 листопада по 17 грудня. Цього разу зустріч відвідали понад пів сотні студентів із різних навчальних закладів міста: технікуму побутового обслуговування, машинобудівного коледжу та комерційного технікуму.

Керівник обласного осередку Червоного Хреста, старша медична сестра Тамара Сорокіна розповіла, що до участі у зустрічі були запрошені не лише представники Червоного Хреста, але і лікар-нарколог, акушер-гінеколог і психолог закладів охорони здоров’я Кіровограда. “ Зараз перед молоддю дуже гостро стоїть проблема наркоманії і алкоголізму. Ми хочемо донести до підлітків, що ЗОЖ — це престижно”, – поінформувала медична сестра.

Лікар-нарколог обласного наркологічного диспансеру Ірина Шкода, розповіла про те, що для мешканців нашої області наркоманія особливо небезпечна: “Зважаючи на те, що ми живемо на урані, ризик різноманітних ускладнень значно вищий, ніж, навіть у Київській області, незважаючи на близькість до неї Чорнобиля”. Лікар розповіла випадки зі свої практики, які нікого не залишили байдужими. “Звісно, мені шкода хворих, але тільки тоді, коли вони у стінах нашого диспансеру. Дуже часто трапляються випадки, коли ми фактично вмовляємо людину залишитись лікуватись за рахунок держави, але вона відмовляється, мотивуючи це тим, що її вже одного разу “обманули”: змусили прибирати за собою, прати шкарпетки і купатись, – розповідає лікар. – Саме через такі випадки я завжди наголошую на тому, що не треба “тягти” людину у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Побачили таку на вулиці — викликайте швидку. І все. Це свідомий вибір тієї людини. І їй за нього відповідати”.

Також, Ірина Шкода розповіла про програму міжнародного фонду “Альянс”, яка надає підтримку наркозалежним хворим: “Наразі у наркодиспансері, на постійному метадоновому (лікарський замінник опіатів) лікуванні перебуває 150-180 людей. Але більш цинічних і нахабних людей я не бачила. Вони приходять до приміщення лікарні з тваринами і маленькими дітьми. Влаштовують сварки прямо у холі. Їм усі зобов’язані. Тому я ще раз наголошую на тому, що вживати чи не вживати- вибір кожного. Але не набути цієї згубної залежності значно простіше, ніж потім від неї позбутись”.

Молоді було багато, чувся стишений гул і перешіптування, але вголос зацікавлення не виявляв ніхто. Не пролунало жодного питання. Лікарів це помітно пригнітило, але не здивувало. Та, незважаючи на це, на прощання вони побажали студентам залишатись вільними, щасливими і здоровими.

Більше фото тут
Білоконь Катерина, Перша електронна

Поширити:

Залишити коментар:

коментар