Винниченко – проти Єлисаветграда. Сєвєрянін – за

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Видатний український громадський і політичний діяч, революціонер Володимир Винниченко, який народився у Єлисаветграді, був противником того, що місто іменувалося на честь імператриці Єлизавети. А відомий російський поет, якого іменували «королем поетів» – Ігор Сєвєрянін, навпаки – тільки так це місто і називав.

Це підтверджують історичні джерела і відомий кіровоградський краєзнавець Юрій Матівос.

Зокрема, Матівос пише, що у серпні 1992 року до нього звернулася жителька Кіровограда Олена Замкова з проханням розмістити на сторінках газети її лист. Краєзнавець пропонує скорочений варіант листа для ознайомлення:

“Мені довелося у 40-х роках почути дещо про історію нашого міста з уст городянки Євдокії Григорівни Шіхельман, вона була дружиною соратника Володимира Винниченка. Тоді мені було 17 років, а їй за 60. Вона цікаво розповідала про події часів Центральної Ради, про Винниченка і наше місто… Згадувала Євдокія Григорівна й про те, що Володимир дуже недоброзичливо ставився до того, що міста в Україні мали такі назви як Єлисаветград, Катеринослав та інші. Мріяв про їх перейменування з урахуванням історії нашої держави.  …Зараз багато розмов навколо перейменування назви міста. Я цілком згодна з тим, що коли перейменовувати, то тільки на Інгульськ. Щоб назва була нейтральною”.

Лист був надрукований 5 серпня 1992 року.

Водночас, Юрій Матівос пригадує, що обожнюваний русофілами “король поетів” Ігор Сєвєрянін іменував наше місто не інакше, як “Елисаветы первой град”.

Зокрема, це зафіксовано в автобіографічному романі в віршах «Колокола собора чувств», виданому 1925 року в Тарту (Естонія). Російський поет пише:

«Собрав знакомым всем приветы
И запечатав их в конверт,
Мы в городе Елисаветы
Даем впервые свой концерт.
Успех повсюду неизменен,
И может быть, когда-нибудь
В твою страну, товарищ Ленин,
Вернемся мы успех вернуть.
Давно красавицами славен
Елисаветы Первой град.
Мужчина каждый обезглавен
Сердцами их, как говорят».

До речі, своє звання «короля» Ігор Сєвєрянін отримав 1918 року у Москві. Вибори «короля поетів» відбувалися в Політехнічному музеї. Тоді переможцем став Сєвєрянін. Всього на 30 голосів від нього відстав Володимир Маяковський, якого російські літературні критики називають одним з найвидатніших поетів ХХ століття, генієм російської поезії.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар