Громадська рада при ОДА зі скандалами вирішила, що Кіровоградська область отримає назву від назви обласного центру (ФОТО, ВІДЕО)

Вчора ввечері, 13 жовтня, в приміщенні Кіровоградської наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського відбулося чергове засідання Громадської ради при Кіровоградській облдержадміністрації. Під час цього засідання було прийнято рішення рекомендувати голові ОДА назвати нашу область так, як буде названо обласний центр. Про це повідомляє кореспондент Першої електронної.

Таке рішення було прийнято через те, що члени Громадської ради не змогли знайти компромісу стосовно одної конкретної назви.

Зі 106-ти членів Ради на це засідання прийшли трохи більше 60-ти чоловік. Через присутність у порядку денному такого делікатного та актуального питання, як перейменування Кіровоградської області, на виконання Закону України «Про декомунізацію», засідання викликало неабиякий резонанс. У приміщенні бібліотеки зібралося понад сотня людей: члени Громадської ради, активісти та журналісти.

Порядок денний засідання складався з низки питань, частину з яких не змогли розглянути через найрезонансніше питання – про перейменування Кіровоградської області. І хоч рішення Громадської ради є лише дорадчим, і фактично не несе ніякої юридичної сили, як тільки почалося обговорення цього питання, у залі розгорілися неабиякі пристрасті.

Противники назви Єлисаветград для обласного центру, а відповідно і Єлисаветградська для області, ввесь час вступали в словесні перепалки з прихильниками цієї назви, і навпаки. Крім цієї назви, найчастіше висувалися пропозиції назвати область Інгульською та Центральноукраїнською.

Через постійні перепалки та конфлікти, засідання ради час від часу перетворювалось на галасуючи юрбу, де ніхто не хотів приймати аргументів іншого, і не чув опонента. За такої атмосфери члени Ради один за одним почали покидати засідання. В результаті, коли дійшло до голосування, в залі залишилось 32 члени ради, тобто третина. Голова Громадської ради при ОДА Олександр Гавриленко поставив на голосування питання в такому вигляді : подати голові Кіровоградської ОДА рішення назвати область за назвою обласного центру.
«Коли ми не можемо між собою знайти спільної мови, і прийти до єдиної думки, то про яку одну назву може йти мова? Тому я, як голова Громадської ради, на основі сьогоднішнього голосування, приймаю єдине логічне рішення – назвати область так, як назвуть обласний центр», – звернувся з трибуни Олександр Гавриленко.

Під час голосування за це питання та виступу голови Громадської ради в залі продовжувались словесні перепалки, які час від часу доходили до нецензурної лайки. Активісти, які завітали на засідання, щоб не допустити рішення про перейменування області у Єлисаветградську, заявили, що пан Гавриленко прийнявши таке рішення, порушив статут Громадської ради. На їх думку, члени ради, у складі меншому за половину, не мали права приймати рішення. Наагадаємо, що в залі на той час залишилось 32 зі 106 члени ради. Проте, Олександр Гавриленко був іншої думки. В коментарі кореспонденту Першої електронної він запевнив, що Громадська рада має право приймати рішення більшістю присутніх, а не більшістю від загальної кількості.

Таким чином, 17-ть зі 106-ти членів ради вирішили долю цього питання. Голові Кіровоградської облдержадміністрації ляже на стіл рішення Громадської ради про те, що область має бути названа за назвою обласного центру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар