Спостерігачі ОБСЄ перевірили, як на Кіровоградщині підтримують переселенців (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На території Кіровоградщини сьогодні зарестровано 10 717 вимушених переселенців. За більше ніж півтора року в нашій області побувало 12250 мешканців окупованого Донбасу (11628 осіб) і Криму (611 осіб). 533 вже повернулися до місць постійного проживання, або ж переїхали до інших регіонів України.

Про це заступник голови облдержадміністрації Віта Атаманчук повідомила під час засідання обласного штабу з питань соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб, на якому були присутні  спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Атила Молнар (від Угорщини) та  Дарлін Джексон (від США).

Окрім статистичних даних спостерігачі ОБСЄ цікавилися механізмами роботи штабу з внутрішньо переміщеними особами, адже їм важко було уявити, як працює настільки велика машина, яка об’єднала десятки державних структур, громадських, волонтерських і релігійних організацій. Аби показати все на практиці, кожен з членів штабу розповів спостерігачам про роль свого департаменту чи організації у роботі з переселенцями. Після цього іноземців провели безпосередньо до кабінетів, у яких працюють психологи, рятувальники, оператори зв’язку та інші фахівці, які надають першу допомогу ВПО і співпрацюють з ними протягом всього періоду перебування на Кіровоградщині.

Як розповіла спостерігачам  ОБСЄ Віта Атаманчук, переселенці цілодобово можуть звертатися на гарячу лінію 101, де отримають не лише відповіді на всі свої запитання, а й всебічну допомогу – організацію переїзду і поселення, забезпечення  предметами побуту та продуктами харчування, одягом та іншими  речами першої необхідності, психологічну підтримку.

Як відзначила під час відвідування штабу радник міністра соціальної політики Світлана Томашевська, кіровоградський штаб один з найактивніших в Україні, що без сумніву виділяє нашу область у плані підтримки переселенців. Високі показники роботи у цьому напрямку також демонструють Черкаська і Житомирська області.

Також заступник голови облдержадміністрації повідомила спостерігачам ОБСЄ, що на сьогодні в області реалізується проект Європейського Союзу «Побудуємо майбутнє разом», у рамках якого проводиться відбудова п’ятиповерхового гуртожитку із дитячим садочком та відповідною інфраструктурою, що дозволить найближчим часом забезпечити житлом 478 переселенців, або 150 сімей.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар