Кіровоградська асоціація «Громадські ініціативи»: «Політичні сили не дотримуються гендерних квот»

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 30 жовтня, у Кіровоградському прес-клубі відбулась прес-конференція присвячена питанню дотримання гендерних квот на виборах.

Президент асоціації «Громадські ініціативи» Любов Лук’янцева представила результати гендерного аналізу стосовно кандидатів від різних партій до міської та обласної рад Кіровограда. Аналіз здійснено у межах проекту «Жінки – 50% успіху», що фінансується урядом Швеції.

За Законом України «Про державне фінансування» (вступить у силу з 2017 року), фінансування надаватиметься лише тим партіям, які дотримуються гендерних квот.

Як свідчить статистика, більшість партій  вже зараз узяли до уваги цей закон і витримали норми гендерних квот. Але жінки отримують набагато менше мандатів (максимум 1 жінка від партії).

«На 2015 рік, в українському парламенті лише 11,1 % жінок. У той час як європейська практика – не менше 25%», – говорить Любов Лук’янцева.

Варто зазначити, що при цьому незрозумілою є позиція ЦВК щодо цього питання: в переліку підстав для відмови у реєстрації партії, для участі у виборах, немає окремо прописаного пункту про недотримання гендерних квот.

Як говорить Любов Лук’янцева, це є сигналом для жінок, що вони мають активізувати свої сили, частіше виявляти свою громадську позицію і йти в політику: «Звісно, чим ближче до села, тим жінки активніші. А от у великих міста їм у депутатки майже не пробитись», – зазначає громадська активістка.

Як свідчать інфограми, щодо дотримання гендерних квот на виборах депутатів, до Кіровоградської обласної ради балотувались від різних політичних сил ще менше жінок ніж до міської ради.

Серед заходів, які проводились «Громадськими ініціативами» для популяризації депутатства серед жінок, цікавою і дієвою була акція «Намалюй портрет кандидатки» у ході якої виборці мали намалювати ідеальну, на їх погляд, кандидатку і при цьому вказати її ключеві риси. Так, більшість кіровоградців найголовнішими рисами для жінок-депутатів називають людяність, інформаційну обізнаність, дієвість, активність і мужність.

На завершення варто сказати, що за індексом глобального гендерного розриву, Україна посідає 105 місце з 142 можливих. Тому ті, хто ігнорує гендерне питання, неусвідомлено «прирікають» на подальше буття України країною «третього світу».

Катерина Білоконь, Перша електронна

Поширити:

Залишити коментар:

коментар