Лідер гурту “Мандри” про перейменування Кіровограда

Громадським активістам вдалося отримати коментар стосовно перейменування Кіровограда від лідера гурту “Мандри” Сергія Фоменка. Про це повідомляє сайт “Златопіль”.

У своєму коментарі благодійник і музикант зазначив, що не підтримує так звану “історичну назву” міста – Єлисаветград. Наводимо його позицію повністю:

Сьогодні в місті Кіровограді триває запекла боротьба між прихильниками імперської назви Єлисаветград і прихильниками українських варіантів назв для міста. Перейменування обласного центру – це питання не місцевого і не регіонального, це питання національного значення. Тому я не можу залишатись осторонь цих процесів.

Хочу пояснити свою пропозицію. Назва міста , або будь яка назва несе в собі сакральну силу і впливає на історію. Якщо повертати символи епохи бездержавності, епохи гноблення українців, епохи окупації і поневолення нашого народу – тоді ми ніколи не здобудемо незалежності.

Особисто мені подобається варіант «Златопіль», це дуже добре слово, в ньому є золото і сонце. Такі асоціації притягують позитивні емоції і енергію. Єлисаветград – не дуже добре. В ньому є «град», з якого російський агресор розстрілює мирні міста на сході моєї країни. Саме тому, поміняти Кіровоград на Єлисаветград – це шило на мило. Українському місту потрібна українська назва.

До речі, крім асоціацій з градами, Кіровоград – слово повністю совєтське і російське (типу Петроград), а Росія – ворог України, який розпочав підлу братовбивчу війну, руками зрадників і найманців зруйнував Донбас, і тимчасово окупував Крим. Про чистки інтелігенції, голодомор, і використання українців як гарматного м’яса під час Другої світової війни, я навіть не кажу. Хоча результатом цієї “братської” любові стали десятки мільйонів життів українців. А назва Єлисаветград, як і Кіровоград, це назва колоніальна, добра для міста рабів, а не вільного, достойного народу, яким є український народ. Народ-трудівник і народ-захисник”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар