Кіровоградців запрошують долучитися до моніторингу судів

12 жовтня в Україні розпочався найбільший в історії сучасної України соціальний проект, який має на меті повернути довіру громадян до українського суду – моніторинг діяльності судів всіх інстанцій в усіх регіонах держави під егідою проекту «Відкритий Суд» та за партнерства з Верховним Судом України. Кіровоградців також запрошують взяти участь у цьому проекті. Про це Першій електронній повідомляє прес-служба Станіслава Батрина, керівника проекту “Відкритий Суд”.

До участі запрошуються усі свідомі громадяни України, які прагнуть справедливості в судах.

Специфікою проекту «Відкритий Суд» є «живий» і публічний моніторинг судових процесів, який передбачає відеофіксацію судових засідань у цивільних, кримінальних, адміністративних та господарських справах. Відео записи судових засідань розміщуються на сайті проекту, на каналі YouTube «Відкритий Суд» та в соціальних мережах. Проект передбачає створення бази відео – досьє судових засідань, оцінку роботи судді, прокурора, недобросовісного адвоката, викриваючи непрофесійність, завідомо незаконні дії та корупцію в судах на шкоду інтересам держави та кожної людини.

Таким чином, проект «Відкритий Суд» переслідує створення стандартів правосуддя та невідворотність негативних наслідків за відхилення від них.

Реалізація ініціативи стала можливою тільки починаючи з 28 березня 2015, – з набуттям чинності новим Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд», яким гарантовано можливість проведення відеозапису судових засідань без отримання дозволу суду.  

Така правова норма є унікальною для країн світу та розглядається партнерами проекту з ЄС та США як ключовий елемент боротьби з корупцією та несправедливістю у судах. Успіх України зможе стати прикладом для застосування механізму у інших країнах світу.

Таким чином з 12 жовтня до 30 листопада юрист або ж будь-який громадянин може зареєструватися на спеціально створеному сайті http://courtreporter.com.ua/, провести відеозйомку судового засідання у будь-якій справі та отримати нагороди за свою свідому громадську позицію.

Нагородження учасників відбудеться 14 грудня 2015 року в палаці Верховного Суду України за участі авторитетних юристів, правозахисників та відомих українців. Керівником проекту «Відкритий Суд» є кандидат юридичних наук, правозахисник, Станіслав Батрин.

Дата проведення: 12 жовтня – 30 листопада 2015 року. Нагородження: 14 грудня 2015 року

Більш детально читайте ТУТ. 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар