Олександрійці просять владу ліквідувати площу Павла Корчагіна та інші топоніми СРСР

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Громадські організації Олександрії (Координаційний центр волонтерів Олександрійщини, «Союз солдатських матерів та дружин військовослужбовців», «Рідний Дім. Олександрія», «Сокіл», «Шлях до життя», «Відсіч») звернулися до міської ради з пропозиціями щодо декомунізації вулиць та площ міста, відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

У своєму зверненні активісти громадських організацій наголошують на неприпустимості подальшого засилля на мапі міста назв, що пов’язані з тоталітарним комуністичним режимом, особливо в умовах теперішньої російської військової агресії проти України, яка значною мірою ведеться під гаслами «відродження» радянського союзу.

Загалом в місті Олександрія офіційно налічується 373 вулиці, площі, провулка, тощо. Для перейменування пропонується 96 назв, всі з яких безпосередньо пов’язані з увічненням імен переважно російських та, рідше, українських більшовиків-комуністів, символів та понять комуністичного режиму. Переважно це особи що безпосередньо боролися проти української незалежності, організовували й здійснювали терор і масові репресії проти українського селянства, духовенства, інтелігенції та інших верств населення. Практично всі нинішні назви вулиць міста походять з радянської епохи, за 24 роки незалежності, було перейменовано лише кілька з них. Жодна з вулиць не зберегла своєї дорадянської історичної назви. Старання місцевих комуністичних керівників щодо увічнення ідеології своєї партії в топоніміці міста, доходили до курйозів. Інакше й не можна назвати існування маловідомої площі імені Павла Корчагіна, літературного персонажу з роману «Як гартувалась сталь» більшовицького письменника-пропагандиста Миколи Островського.

Натомість активісти пропонують повернути «комуністичним» вулицям їх історичні назви, принаймні ті з них, які не втратили своєї актуальності. Це Бульварна, Таврійська, Бойківська, Бердянська, Рікова, Миколаївська (від церкви Святого Миколая – першої в місті), Кам’яна та інші. Решті ж пропонується дати назви на честь українських історичних діячів (Калнишевський, Апостол), літераторів (Винниченко, Яновський, Чернов, Карпенко-Карий), музикантів (Нейгауз, Мейтус, Секунда), художників (Похитонов, Шполянський, Белаковська), громадських діячів (Сокальський, Пишчевич), історичних явищ і подій (козацтво), тощо, які пов’язані з містом та краєм.

Активісти особливо наголошують на тому що перейменування не завдасть складнощів мешканцям перейменованих вулиць, оскільки після перейменування жителям не потрібно буде змінювати жодних документів, адже, відповідно до закону, всі документи, у яких фігурують старі назви вулиць, залишаться чинними необмежено тривалий час. Документи юридичних осіб також не потребуватимуть заміни.

Список вулиць, які підлягають перейменуванню та пропозиції з їх обґрунтуваннями можна побачити тут.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар