Тренінг від благородних: лікарі-онкологи презентували свою професію

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У кіровоградському тренінговому центрі відбувся тренінг від сімейної пари лікарів Андрія і Світлани Гардашнікових. Це вже п’ятий семінар у рамках проекту «Професія щасливої людини», який реалізовано програмою «Активні громадяни» за фінансової підтримки Британської ради.

Зустріч відвідали близько 20-ти активних та свідомих молодих людей різного віку. Семінар розпочався з пісні Андрія Макаревича «Я смысл этой жизни вижу в том…», яку Андрій Гардашніков виконав акомпануючи собі на гітарі. Вибір пісні онколог пояснив тим, що професія лікаря надзвичайно благородна і гуманна, а отже лікар має вчитись усе життя: «в моєму генеалогічному дереві одні лікарі, але виявилося, що я не готовий до цієї професії. Коли вчився – втрачав свідомість у операційних. Мені завжди здавалось, що пацієнтові боляче. А от на розтинах мені було абсолютно спокійно – я розумів що людина вже нічого не відчуває. Отже лікар має бути циніком, але цинізм має бути здоровим», – розповів Гардашніков.

У форматі постійного й активного спілкування подружжя лікарів розповіло про особливості своєї професії і про те, що культ здоров’я у нашій країні абсолютно відсутній: люди, у яких нічого не болить, не приходять на обстеження, адже перебувають під впливом гіперболізованої «чорної сторони» професії лікаря (нібито усі намагаються нажитись на чужих хворобах).

Головною проблемою сучасної онкології гості тренінгу називають мінімальну матеріальну незабезпеченість – фінансування диспансеру вистачає лише на оплату комунальних послуг і заробітну плату. А також те, що в Україні майже ніхто не вчить психології спілкування з онкохворими. «Усе здобуваємо самі. Постійно слідкуємо за новинами нашої галузі, читаємо нові книги, самовдосконалюємось. Але усе за власний кошт» – розчаровано повідомляє Світлана Гардашнікова.

Відкриттям для присутніх стало те, що про флюорографічне обстеження необхідно забути: у порівняння з рентгеном флюорографія коштує дешевше, але майже нічого не виявляє, а опромінює значно сильніше. Пояснюючи такий нонсенс, хіміотерапевт зазначає: «Зараз у світі нормою обстеження є низьковольтова комп’ютерна томографія. Але наші лікарі не знають як себе поводити зі звичайною КТ, що вже казати про низьковольтову. Тому, щоб збільшити свої шанси на раннє виявлення захворювання, необхідно регулярно проходити медогляд. Хоча багато чого залежить не від медогляду, а від кваліфікованості спеціаліста, який його проводить. У нас таких, на жаль, не вистачає. Кіровоградщина взагалі забезпечена лікарями на 60%».

Ця зустріч була п’ятою у рамках проекту «Професія щасливої людини». Попереду на кіровоградців чекає ще 10 семінарів від спеціалістів інших, не менш цікавих сфер.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар